Väntar förgäves. Det är inte ovanligt att patient glömmer att avboka sitt tandläkarbesök.
Väntar förgäves. Det är inte ovanligt att patient glömmer att avboka sitt tandläkarbesök.

Glömda besök spiller sex tandläkares arbetstid

Var tionde patient dyker inte upp eller glömmer att avboka sitt tandläkarbesök i tid. Det motsvarar varje vecka arbetstiden för sex heltidsanställda tandläkare i Halland. Samtidigt brottas många kliniker med långa köer.

ANNONS
|

I fjol fick Folktandvården i Halland nästan 2 000 fler patienter. Totalt gjordes över 170 000 patientbesök.

Folktandvården har totalt 24 kliniker runt om i länet och i bland annat Laholm, Hylte, Halmstad och Falkenberg kämpar många verksamheter med långa köer.

Problemet har uppmärksammats av politikerna i driftnämnden närsjukvård som gett förvaltningen i uppdrag att ta fram olika förslag på lösningar som kan korta tandvårdsköerna.

Bland förslagen, som redovisades för politikerna i januari, fanns lördagsöppet, mer kvällsöppet, mer personal och en översyn av kölistorna för att ta reda på om patienter fortfarande är aktiva och inte står på kö hos flera kliniker.

ANNONS

Samtidigt visar en sammanställning att tillgängligheten hade kunnat vara betydligt bättre om bara patienter hade dykt upp på inbokade tider eller avbokat dem i tid.

– Cirka tio procent av de inbokade tiderna hos folktandvården utnyttjas inte på grund av att våra patienter inte kommer eller att återbudet kommer så sent att det inte går att få in en annan patient i stället, säger Per Engstrand, chef för Folktandvården Halland.

Tio procent av alla bokade tider innebär en sammanlagd outnyttjad tid på närmare 250 timmar per vecka totalt, tillägger han.

– Det motsvarar sex heltidsarbetande tandläkare och påverkar naturligtvis tillgängligheten negativt, säger Per Engstrand.

Han hoppas att en ökad medvetenhet om problemet kan leda till en förbättring.

– Vi skulle vilja vädja till våra kunder/patienter att komma på inbokade tider eller höra av sig i god tid för att boka om sin tid. På så sätt kan vi hjälpas åt att skapa en bättre tillgänglighet och minska köerna där det finns sådana.

Målet är att tandvårdsköerna ska halveras under det kommande året och på sikt ska köerna helt försvinna.

ANNONS