Giftexpert varnar för cocktail-effekten

Vår vardag innehåller tusen och åter tusen ämnen som kan ge både allergier och cancer. Men det finns ganska enkla knep för att åtminstone komma undan några av dem.

ANNONS
|

Redan i dag finns över 110 miljoner registrerade ämnen. Alla de förekommer inte i produktion, men antalet ämnen som används är trots det enorm enligt Jenny Elfving, miljökemist och konsultchef på Intersolia, ett företag som är experter på kemikalier.

Men trots att det redan finns så enormt många ämnen fortsätter forskare och producenter att ständigt ta fram nya kemiska föreningar. Varje dag registreras 15 000 nya ämnen.

– Många av dem används för att ersätta gamla ämnen som man upptäckt är miljöskadliga, allergiframkallande eller något annat.

Alla de ämnen som tas fram testas inte alltid på ett bra sätt. Och de gränsvärden som finns är oftast högt satta om man utgår ifrån ett specifikt ämne. Men problemet i dagens komplexa samhälle är att vi möter så väldigt många kemikalier varje dag att vi inte vet vad som händer när de mixas i vår kropp och i vår miljö.

ANNONS

– Det är det här som kallas cocktaileffekten och vi vet egentligen väldigt lite om vad som händer i oss när alla de här ämnena möts.

Men i dag vet man att en hel del av de ämnen som finns på marknaden och som i alla fall i vissa fall används flitigt är kraftiga allergener, det vill säga ämnen som många reagerar med olika former av allergiska besvär på. I andra fall kan de ämnen som används vara hormon- eller reproduktionsstörande. Dessutom finns det ämnen som är cancerframkallande.

– Det är väldigt svårt att veta vad precis allting innehåller och hur det påverkar kroppen. Men det finns några enkla knep som man kommer ganska långt med, säger Jenny Elfving.

Second hand är ett hett tips. Både för möbler, textilier och annat. Ju fler gånger dukar, handdukar, kläder är tvättade, desto mindre hälsoskadliga ämnen finns kvar. Sak samma är det med möbler. Med tiden försvinner många av de skadliga ämnena.

Samma sak gäller för kläder. Ärvt och använt är mycket bättre än nytt och fräscht. Gammal plast däremot ska man vara försiktig med.

En annan viktig produktkategori som står för mycket allergipåverkan i våra hem är tvålar, schampon och andra hudvårdsprodukter. Där menar Jenny Elfving att det är svårt att ge några generella tips mer än alltid kolla märkningen. Är det märkt med symboler som visar att det är astma och allergivänligt då är det bra grejer utifrån de här parametrarna.

ANNONS

– Sedan kanske man inte behöver ha mängder med olika sorter, det kanske räcker med några stycken som står där i badrumsskåpet, säger hon.

Förutom allt det här ger hon ett annat viktigt tips om man vill reducera antalet kemikalier i hemmiljön. Och det handlar faktiskt om att ändra sina städrutiner.

För det första menar Jenny Elfving att man ska undvika allt vad starkt doftande sprayer och rengöringsmedel heter. Dels för att det helt enkelt är onödigt. Men också för att det kan skapa både allergier och cancerframkallande ämnen.

– Många av dem innehåller limonen, ett naturligt ämne som utvinns ur citrusfrukter, men när det kommer i kontakt med luft, då bildas formaldehyd som är både allergi- och cancerframkallande.

Istället menar hon att det räcker väldigt långt med såpa och gamla husmorsknep som citronsyra och bikarbonat för att få rent hemma. Dessutom vill Jenny Elfving slå ett slag för våttorkning som metod.

– Väldigt stor andel av de här partiklarna och kemiska ämnena finns i det damm som bildas i våra hem. Och enda sättet att bli av med eller minska förekomsten av det, det är att våttorka hemma.

ANNONS