Gekåsmannen har en historia av psykisk sjukdom

Mannen som körde in i väggen på Gekås är tidigare känd av polisen och har varit inlagd på psykiatrisk klinik. Polisen har förgäves försökt upphäva mannens vapenlicens.

ANNONS
|

Det var i tisdags kväll som den misstänkte mannen körde sin bil in i en husvägg på Gekås varuhus. En person skadades i samband med dådet. Polisen grep föraren som efter förhör skickades vidare till psykiatrisk tvångsvård. Polisen misstänker nu att han är psykiskt sjuk, och mannens bakgrund berättar en historia om psykiska besvär.

Det var vid två tillfällen i februari 2015 som polispatruller påträffade den misstänkte gärningsmannen. Mannen var vid båda tillfällena ute och gick och båda gångerna ska han ha uppträtt förvirrat och pratat osammanhängande. Som polisen själva beskriver det ska han ha saknat verklighetsförankring.

Polisen tog honom till en psykiatrisk mottagning och han lades in på klinik för akut psykos. Enligt den misstänkte ville personalen skriva ut honom men han valde själv att stanna i en vecka på kliniken av medicinska skäl.

ANNONS

Psykosen var tillfällig. Men senare i oktober 2015 var mannen tillbaka på kliniken, denna gång för att han upplevde paranoida vanföreställningar. Han blev åter inlagd i en vecka då hans psykiska besvär visade sig ännu en gång var kortvariga.

I samband med dessa händelser omhändertogs nio av mannens tolv skjutvapen. Enligt polisen fanns det risk för att vapnen kunde missbrukas och polisen ifrågasatte om han alls skulle ha vapentillstånd.

Ett år senare, i december 2016, beslutade polisen att återkalla vapentillståndet, men detta överklagades av mannen. Han fick då rätt av förvaltningsrätten. Den ansåg att mannens psykiska besvär varit för kortvariga för att motivera att han skulle bli av med sina vapen. Domstolen bedömning var alltså att han var lämplig att inneha vapen.

En annan konsekvens av att mannen lades in för psykiska besvär var att Transportstyrelsen drog in hans körkort. Kortet återkallades i april 2015 då Transportstyrelsen ansåg att den misstänkte inte uppfyllde de medicinska kraven och att hans psykiska sjukdom var en trafiksäkerhetsrisk.

Den misstänkte överklagade men avslogs av Förvaltningsrätten ett år senare. Mannen har sedan dess återtagit sitt körkort och fick tillbaka det tidigare i år.

ANNONS