Fritidsgrupperna blir större i Halland

Antalet barn på fritidshem ökar i Halland. På bara fem år har lärartätheten på de halländska fritidshemmen minskat med nästan 40 procent.

ANNONS
|

Lärarförbundet presenterar siffrorna som kommer från Skolverkets statistik. De visar en försämring i lärartätheten i Halland sett över de senaste fem åren.

2012 gick det 37 elever per heltidsanställd behörig lärare i de halländska fritidshemmen. 2017 var siffran uppe i 54 elever per lärare.

– Bristen på utbildade lärare i fritidshemmen gör det svårt att bedriva undervisning utifrån läroplanens intentioner och fritidshemmen har dessutom aldrig haft så många inskrivna elever som i dag, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Antalet elever per lärare har sedan 2016 ökat i samtliga halländska kommuner utom Kungsbacka och Varberg. Allra störst ökning har man haft i Hylte kommun. Där har man gått från 67,3 elever till 140,4 elever per lärare, en ökning med hela 73,1 procent.

ANNONS

Sett till hela riket ligger Halland på en mittenplacering och har den elfte högsta lärartätheten.. Allra högst lärartäthet har man i Jönköpings län. Sämst är man i Uppsala län där man har över 100 elever per heltidsanställd behörig lärare med pedagogisk examen.

ANNONS