Sedan hösten 2015 är specialistvården för barn koncentrerad till sjukhuset i Halmstad. Nu har förändringen utvärderats. Bild: Tomas Oneborg/Arkiv
Sedan hösten 2015 är specialistvården för barn koncentrerad till sjukhuset i Halmstad. Nu har förändringen utvärderats. Bild: Tomas Oneborg/Arkiv

Flytten av barnakut bedöms som lyckad

När vårdplatserna för barn lades ned på sjukhuset i Varberg och koncentrerades till Halmstad, väckte det stor oro i den norra länsdelen. Nu har nyordningen utvärderats och bedöms som lyckad.

ANNONS
|

Sjukhuset i Varberg hade fram till förra hösten fyra vårdplatser där akut sjuka barn kunde läggas in. Efter nedläggningen transporteras dessa barn i stället till Halmstad för specialistvård. I snitt handlar det om 1–2 barn per dygn.

– Det har givetvis inneburit längre restid för föräldrarna från norra Halland, men jag tror det vägs upp av att vi kan garantera en hög kvalitet på vården, menar Mikaela Waltersson (M), ordförande i driftnämnden Hallands sjukhus.

I utvärderingen konstateras att Hallands sjukhus sparar 8,3 miljoner kronor per år på förändringen. Det var dock kvaliteten som var huvudargumentet för att nedläggningen i Varberg. Patientunderlaget ansågs där vara för litet för att kunna upprätthålla personalens kompetens. Enligt utvärderingen får barnläkarna och barnsjuksköterskorna i Halmstad nu betydligt mer träning i avancerad barnsjukvård.

ANNONS

– I media framstod det som att det akuta omhändertagandet av barn skulle försvinna helt i Varberg, men så är det ju inte. Vi tappade kompetens när flera barnsjuksköterskor slutade, men har satsat på utbildning av personalen på akutmottagningen i Varberg. Det är först om barnet behöver läggas in som det får komma till Halmstad, säger Mikaela Waltersson.

ANNONS