Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Fler företag kritiserar regionens agerande

Region Hallands avtal med IP Only snedvrider konkurrensen. Det anser Teliaägda Svenska stadsnät, som deltar i utbyggnaden av fibernätet i både Halmstad och Laholm.

– Att en region så tydligt tar ställning för en spelare är extremt konstigt. Vi jobbar ju nationellt och har aldrig hört talas om något liknande, säger försäljningschefen Erik Eriksson. 

HP har tidigare berättat om att Halmstads stadsnäts vd Eric Ericsson är starkt kritisk mot att Region Halland valt ut en enskild fiberaktör, IP Only, och lånar ut sitt varumärke till deras marknadsföring. Nu får han medhåll av sin namne, Erik Eriksson på Svenska stadsnät.

– Det är extra märkligt att det sker just i Halland där det redan finns flera stadsnät. Det naturliga hade ju varit att samarbeta med dem. Nu säger man i stället "varsågod och ta för er" till en extern spelare.

Läs även: Många oklarheter i regionens fiberavtal

Att IP Only till största delen sägs agera utan Region Hallands pengar, tycker han inte är förmildrande.

– De bostadsområden där IP Only nu säger sig gå in på kommersiella villkor hade de aldrig lyckats nå utan att ha regionen i ryggen. Varför har de annars inte varit där tidigare? Det här är inte snyggt skött, menar Erik Eriksson.

Enligt Kommunallagen får inte en kommun eller region gynna ett enskilt företag. För att ett fall ska prövas krävs dock att någon invånare klagar hos förvaltningsrätten. Offentliga verksamheter omfattas inte av Konkurrenslagen, som annars reglerar konkurrensbegränsande samarbeten.

– Vi kan bara agera om en offentlig verksamhet säljer varor eller tjänster och då snedvrider konkurrensen. Vi är också tillsynsmyndighet när det gäller lagen om offentlig upphandling, berättar Peter Delden, konkurrensråd på Konkurrensverket.

Han menar att stöd från en offentlig verksamhet alltid riskerar att snedvrida konkurrensen, men att man kan minska risken genom att, som Region Halland, hålla en upphandling.

– Då får ju företagen tävla om pengarna och det uppstår ett konkurrensmoment. I det här fallet gäller det förstås att regionen följt de regler som gäller för upphandling, konstaterar Peter Delden.

När det gäller fiberfrågor håller också statliga Post- och telestyrelsen, PTS, ett vakande öga över konkurrenssituationer.

– Oftast handlar det om att stora företag beter sig illa mot konkurrenter. Situationen i Halland är däremot jättesvår att bedöma eftersom en region aldrig gjort så här tidigare. Bortsett från Upphandlingslagen och Kommunallagens krav på likabehandling kan jag inte se att det finns något regelverk att luta sig mot, säger Roger Gustafsson, sakkunnig på PTS konkurrensavdelning. 

Han betonar dock att PTS i grunden uppmuntrar konkurrens. 

– Det är ju det som i slutändan kan leda till lägre priser för slutkunden. Stadsnäten har tidigare varit ganska ensamma på marknaden. Nu när utbyggnaden tagit fart verkar det bli allt mer spänt mellan de olika aktörerna. 

Fiber
Läs mer om Fiber
MEST LÄST