Hälften har ny chef. Under det gångna året har tolv vårdcentraler bytt eller är på gång att byta chef – Laholm, Hertig Knut, Nyhem, Andersberg, Oskarström, Falkenberg, Tvååker, Västra vall, Veddige, Kolla, Onsala och Särö.
Hälften har ny chef. Under det gångna året har tolv vårdcentraler bytt eller är på gång att byta chef – Laholm, Hertig Knut, Nyhem, Andersberg, Oskarström, Falkenberg, Tvååker, Västra vall, Veddige, Kolla, Onsala och Särö.

Exchefer tycker inte att de fick utlovat inflytande

Vårdcentralschefen fick inte det mandat som utlovades. Det uppger en rad av de chefer som valt att sluta.

ANNONS
|

– Man fick inte anställa vilken doktor man ville och beslut skulle genomföras utan att man fick ifrågasätta, berättar en.

Av de tio före detta chefer som valt att helt lämna vårdcentralsorganisationen har HP lyckats nå nio.

Läs även:Chefsflykt har inte stoppats

Flera av dem uppger att de lämnade sin chefstjänst för att de inte var nöjda med den nya organisationen. Några säger att det var en kombination av organisationen och andra faktorer medan två säger att det inte alls hade med nyordningen att göra.

Men alla tycker, mer eller mindre, att det mandat som utlovades uteblev.

ANNONS

–Jag var inte nöjd med den organisationen som blev och tycker inte vi fick mandatet att bestämma, uppger en.

En annan säger att det "inte blev lika spännande att vara på vårdcentralen" efter omorganisationen och tillägger:

–Mandatet att ta beslut hamnade hos verksamhetscheferna. Man blev mer av en administrativ chef. Besluten flyttades längre ifrån en och man fick sämre insyn.

–En del blev otroligt toppstyrt. Det trycktes ut beslut som skulle genomföras och det var bara att köra. Man accepterade inte ifrågasättande eller kritik, säger en tredje.

Flera ex-chefer berättar att de inte fick bestämma över vare sig bemanning eller budget fullt ut.

–Ett tydligt exempel är att man inte fick ta in hyrläkare även om det var inom budget. Andra enheter fick i stället släppa ifrån sig resurser vilket gjorde att det blev tufft för dem, säger en.

–Det blev ett sådant kontrollbehov från verksamhetschefen. Vi hade fria tyglar innan, nu ryckte man folk ifrån en och tog läkare till andra vårdcentraler utan att fråga, säger en annan.

–Det är tufft att som chef ha ett ansvar och sedan inte få ta in läkare när man behöver det. Det gör att man kanske inte känner att man kan ta ansvar för den verksamhet man bedriver, uppger en tredje.

ANNONS

En fjärde berättar att man inte fick anställa vilken doktor man ville och håller inte med om förklaringen att många slutade för att de inte var nöjda med tjänsten de fick.

–Det är skitsnack. Det blev inte en organisation som var rolig att jobba i. Det blev en tröghet i allt du gjorde.

Flera av de före detta cheferna anser att förvaltningen ska ta sig en rejäl funderare över varför så många slutat.

–Det blev ju inte färre som slutade utan vi har nog sett den högsta siffran någonsin. Och det var inga duvungar som slutade, det var mycket chefserfarenhet som försvann, säger en.

En annan påpekar att det har varit stor omsättning på chefer sedan 2007, även om det varit extremt mycket det senaste året.

–Vårdvalet har gjort det tuffare att vara chef. Man är konkurrensutsatt men har en lojalitet för att man drivs av regionen, säger personen och tillägger att chefsomsättning är dyrt och påverkar en enhet negativt.

–Det tar ett tag innan en chef blir inarbetad och det påverkar produktiviteten och stabiliteten, så man bör vara mån om sina chefer. Det är inte heller så lätt att rekrytera nya.

ANNONS

Men alla som slutat är inte lika kritiska.

–Vi fick kanske inte mandat att fullt ut driva verksamheten, men det är svårt i en stor organisation att ha det. Jag tycker att vi fick vara väldigt delaktiga i processen och i uppbyggnaden av den nya organisationen och jag trivdes jättebra, säger en.

–Jag hade hoppats att organisationen skulle ha blivit lite plattare, men det är inte därför jag slutat, säger en annan.

ANNONS