Etiopier fick se på halländsk hållbarhet

Sverige är världsmästare på hållbarhet och andra länder vill gärna se hur vi bär oss åt. Nyligen kom en grupp från Etiopien på studiebesök och tittade på halländska exempel.

ANNONS
|

Den etiopiska gruppen är på ett veckolångt besök i Sverige som inleddes med ett par dagar i Halland. Sällskapet består av nio planerare, politiker och universitetsanställda från staden Arba Minch.

Lär av svenska misstag

– Det betyder ”De 40 källorna” och är en stad med hundra tusen invånare. Man vill jobba med hållbar utveckling och har de klassiska problemen med att staden växer och tar av jordbruksmarken. Nu håller de på och ställer om och kan lära av de svenska misstagen, förklarar Torbjörn Lahti som arrangerat resan.

Han är ordförande för Sustainable Sweden (se faktaruta) som samarbetar med svenska och utländska ekokommuner och arrangerar studieresor i Sverige och andra länder.

ANNONS

Falkenberg i framkant

– Den viktigaste lärdomen är att tänka på helheten, hur allting hänger ihop. Sverige är världsmästare på det och Etiopien är kanske där vi var för trettio år sedan. Falkenberg är en av de ekokommuner vi jobbat länge med och ligger i framkanten. Men alla kommuner i Halland är ekokommuner numera, förklarar Torbjörn Lahti.

Den halländska delen av resan organiserades av Jan-Olof Andersson, tidigare hållbarhetsstrateg i Falkenbergs kommun.

– Jag är pensionär numera men tycker att den här biten är så kul att hålla på med, förklarar Jan-Olof.

Dagsutflykter

Under vistelsen i Halland var sällskapet inkvarterat på Sörby Retreatcenter. Gården bytte nyligen namn från Sörby naturhälsogård och ligger mellan Årstad och Vessigebro. Därifrån gjordes dagsutflykter till Falkenberg, Varberg och Halmstad för att se exempel på hur respektive kommun arbetar med hållbarhet.

Förutom Sörby besöktes bland annat kommunhuset i Falkenberg, biogasanläggningen i Gödastorp, Agrocenter vid Falkenbergsmotet, Gert Göranssons ekologiska lantbruk i Högryd, Ästad gård, Reningsverket i Halmstad, Region Halland, Vapnö gård och Högskolan i Halmstad.

Workshop

Under tisdagen genomfördes också en informell workshop under ledning av Magnus Falk, EMC Sverige, då den etiopiska gruppen visade stort intresse för hur EMC startat samverkan med officiell-, utbildnings- och näringsverksamhet, så kallad Trippel Helix i hållbarhetsfrågor.

ANNONS

– Det som uppskattades mest var att se hur det lilla kretsloppet fungerar på Sörby samt hur ett samhälle kan bygga upp lokal fossilfri energiförsörjning med biogas, vind- och solkraft. Men också att de fick en inblick i hur man startar en hållbar process, summerar Jan-Olof Andersson den halländska delen av vistelsen.

Från landsbygden i Halland fortsatte besökarna till Göteborg och Stockholm för att se hur hållbarhet hanteras i storstäderna.

Sustainable Sweden

Är en ickestatlig organisation som arbetar för ekonomisk, ekologisk och social hållbar utveckling. Man gör det genom projekt som bidrar till att öka kompetens och nätverk både nationellt och internationellt. Syftet är att få reda på hur samarbete mellan företag, regering, vetenskap, jordbruk, utbildning, miljöorganisationer och kommuner kan leda till både hälsosammare samhällen och en framgångsrik verksamhet. FN:s övergripande mål för en hållbar samhällsutveckling är den övergripande gemensamma ledstjärnan.

ANNONS