En skadad efter bil kört in i Gekås utgång

En man har kört in en bil mot utgången av det kända varuhuset Gekås i Ullared. En person har skadats i samband med händelsen.

ANNONS
|

Strax före åttatiden på tisdagskvällen körde en 65-årig man en bil längs Danska vägen, förbi Harrys, mot varuhuset Gekås. Larmet kom till polisen 19.53, att en bil hade kört in i Gekås byggnad i Ullared.

Ett vittne berättade för GT att föraren, den 65-årige mannen, hade klivit ur bilen med en bensindunk i handen.

– Då insåg jag att det här inte är en olycka. Han har precis öppnat dunken, det är bensin på marken. Han hinner bara komma ut och då trycker folk ner honom på marken. Nu sitter han inne i varuhuset och väntar på polisen,säger vittnet till GT under kvällen.

ANNONS

Räddningspersonal på plats berättar för HN att vittnen har uppskattat bilens hastighet till ungefär 80 kilometer i timmen. Den räddningstjänstens anställdabedömer att det troligtvis inte gick så fort, med tanke på skadorna på fastigheten och bilen.

–Däremot gick det nog i en ganska bra fart, säger Pelle Karlsson, räddningsledare på plats.

Den påstådda bensinen?

– Du får invänta vår presschef men det finns ingen bensin på backen där framme, säger räddningspersonal till HN under kvällen.

När HN kom till platsen runt 20.30 stod det en brandsläckare och en bensindunk bredvid den vita bilen. Det syntes märken på en ståldörr, höger om Gekås utgång. Två kundvagnar låg omkullvälta och varorna i kassarna hade spritts ut på marken.

Falkenbergaren Fanny Andersson arbetar på Harrys i Ullared och stod på uteserveringen när den vita bilden körde förbi. Hon såg inte bilen utan uppfattade bara att någon tutade, som att någon gick i vägen för bilen.

–Jag reagerade inte först. Det låter jättehemskt, men när man hör tutande ljud tänker man bara att någon står i vägen. Jag reagerade först när någon skrek och det blev en klunga runt två personer som hade hoppat åt sidan.Det var en gravid kvinna och hennes dotter. Jag såg dem på marken, säger Fanny Andersson.

ANNONS

Någon sa åt Fanny Andersson att hämta is till personerna på trottoaren. När hon kom fram berättar hon att dottern "vrålskrek".

–Jag såg mamman sitta ner och dottern var precis jämte. Mamman var tårögd, hon var väl i chock också, men det kändes som att hon försökte lugna dottern som satt jämte, för hon var i världens chock. Det gick typ inte att få kontakt med henne, säger Fanny Andersson.

–När jag kom dit skriker dottern att hon inte ville vara där. Det var hur mycket folk som helst runt omkring dem. Sedan följde de med in till oss och satt på Harrysovanvåning ett tag. Mamman gick själv men dottern höll jag i för hon gick typ inte själv. Och så skakade hon. Hon var jätterädd, säger Fanny Andersson.

Aftonbladet har pratat med kvinnans make.

– Min fru fick kundvagnen krossad och hoppade undan i sista stund, hon fick skrapsår på armbåge och knä och landade lite snett på magen. Hon är höggravid så hon åkte till sjukhus med ambulans för att kontrollera magen. Även dottern åkte till sjukhus, hon klarade sig men är ledsen och uppriven. Varken polis eller Gekås har ringt mig som närmast anhörig och det är dåligt, säger han.

ANNONS

Jenny Sundström, 19 och Nathalie Lodén, 20, blev vittnen till händelsen.

– Vi var rätt framför honom. Han gasade förbi oss. Vi såg hur en man och ett barn stod där och hur de hann flytta på sig. Vi blev så chockade så vi stod kvar och tittade även efteråt och då kom väktarna fram. Mannen togs ut med en bensindunk i handen och då började folk springa. Vi såg bara hur väktarna låg på marken.

Personer på plats berättar för HN att det bröt ut förvirring och kaos under händelsen.

– Vi satt på Harrys uteservering och såg folk komma gråtandes. Det började gå rykten om skottlossning. Det smällde ju säkert när bilen körde in i väggen, säger en familj från Stockholm som bor på Gekås hotell, och dröjer kvar utomhus under kvällen medan polisen genomför sin undersökning.

Tobias Fredin och Jennie Breen från Fölanda såg räddningstjänstens bilar och följde efter dem till Gekås. På plats såg de en hund i baksätet av bilen.

– Innan avspärrningarna blev så stora kunde man gå fram till bilen och då såg man hunden. Vi driver ett djurhem och erbjöd oss att ta hunden och köra den till veterinären. Men det fick vi inte för polisen, sägerTobias Fredin.

ANNONS

Jan Wallberg, Gekås vd, var hemma när säkerhetschefen ringde och berättade vad som hade hänt. Han åkte då direkt till Gekås och befann sig på plats under kvällen.Han var lättad över att ingen hade blivit allvarligt skadad men berättadeatt han har en stor respekt för händelsen.

– Detta för ju tankarna till det som händer i världen just nu. Men jag är i alla fall jätteglad att ingen person är skadad, säger han.

– Väggen bakom stället där bilen körde in är den plats där våra vakter håller hus så de tog honom direkt, säger Jan Wallberg.

En stor grå van anlände under kvällen till platsen med två bombtekniker.Polisen meddelade på sin hemsida att bombskyddsgruppen gör enrutinmässigundersökning av bilen. Bombteknikerna kunde släppa ut hunden, som omhändertogs av polisen, och undersökte bilen. 22.40 var dentekniska undersökningen av bilen klar och enligt polisrapporten anträffades inga farliga föremål.Avspärrningarna skulle dock lämnas kvar en tid för att polisen skullekunna jobba ostört.

När insatsen avslutades runt midnatt rapporteradepolisens insatschef David Robertsson att fyra personer var chockade och att en var lindrigt skadad med skrubbsår.

–Det verkar sig som att folk har haft tur, har varit vaksamma och kastat sig åt sidan, sägerDavid Robertsson.

Den 65-årige mannen är gripen och kommer att förhöras under natten till onsdag.

ANNONS

–Det är för tidigt att uttala sig om uppsåt, det vet vi inget om. Bara att han verkade förvirrad, sägerDavid Robertsson.

Föraren är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse och framkallande av kroppsskada.

Under onsdagen håller varuhuset öppet som vanligt och det är inga större skador på byggnaden.

ANNONS