Dramatisk ökning av hudcancer

De flesta av oss vet det redan – att solen inte bara ger härlig värme utan också kan orsaka hudcancer. Frågan är om vi riktigt har greppat hur illa det är. Särskilt i Halland.

ANNONS
|

– Det är dags att börja kalla saker vid dess rätta namn. Det är större risk att dö av solen än i trafiken och hudcancer är på väg att bli vår vanligaste cancerform, säger Jonas Larsson, verksamhetschef för Hudkliniken på Hallands sjukhus.

ust denna vecka, 15-22 maj, är utsedd till ”hudcancerveckan" i stora delar av Europa. Många hudmottagningar har då passat på att erbjuda extra besökstider där invånarna kunnat kolla "prickar" och födelsemärken utan remiss.

–I både Halmstad och Varberg blev det fullbokat direkt. Vi erbjöd 100 tider via Euromelanomas hemsida, men de tog slut på en dag, berättar Eva Holstner, avdelningschef på Hudkliniken.

ANNONS

Just detta, att allt fler vill kolla upp olika hudförändringar, är det positiva i utvecklingen. Ju tidigare hudcancer upptäcks, ju större är chansen att bli botad. Den dystra delen är att förekomsten av hudcancer ökar dramatiskt, och allra mest i Halland. De senaste tio åren har exempelvis den farligaste sorten, malignt melanom, ökat med 73 procent i riket, men med hela 174 procent i Halland.

–Varför Halland sticker ut kan vi bara spekulera i. Vi har en lång kust där man kan solbada, men även en otroligt god tillgänglighet till vård. Det innebär att vi kan upptäcka hudcancer tidigt. I Norrland åker man kanske inte 22 mil för att undersöka en prick. Socioekonomiska studier visar att det också finns skillnader inom Halland. I Kungsbacka är man mer benägen att söka vård än i Laholm, så där upptäcks också mer hudcancer tidigare, säger Jonas Larsson.

Ett nedslående faktum är att hudcancern är ”långsint”. Har man bränt sig ofta som barn eller solat mycket i solarium i ungdomen, så kan skadorna visa sig många år senare. Då hjälper det inte att man varit duktig och skyddat sig under sitt vuxna liv.

ANNONS

– Självklart ska man fortsätta skydda sig mot solen, men hur vi solat som yngre kan få efterverkningar långt senare i livet. Barns hud är extra sårbar, så därför är det så viktigt att skydda dem, säger Eva Holstner.

Hudklinikens råd är att vända sig till sin vårdcentral om man är det minsta orolig för en hudförändring. Från och med januari så ingår malignt melanom i något som kallas standardiserat vårdförlopp, vilket innebär att alla patienter garanteras ett snabbt omhändertagande.

–Om distriktsläkaren har en välgrundad misstanke om hudcancer så skrivs en akutremiss till oss på hudkliniken och man får komma hit inom två dagar. Om det visar sig vara malignt melanom så ska operationen ske inom fem dagar. Detta följer vi till 100 procent och är stolta över vår tillgänglighet när det gäller malignt melanom, säger Jonas Larsson.

Hur skyddar man sig då bäst mot hudcancer?

–Mycket handlar om att sola smart. Undvik solen mellan klockan 11 och 15 och skydda dig med hatt, kläder och kräm med hög solskyddsfaktor, säger Eva Holstner.

–Och sök tidigt om du upptäcker en hudförändring. Det som ser helt ofarligt ut kan vara farligt och vice versa. Om cancern upptäcks i tid så går den oftast att behandla, men väntar man så kan det hinna bildas metastaser i kroppen, säger Jonas Larsson.

ANNONS

För att hejda utvecklingen skulle de också vilja att fler engagerade sig i det förebyggande arbetet.

–Det handlar om allt från synen på solarier till stadsplanering. I länder som Australien jobbar man mycket med att varna för solen och erbjuda skugga på torg och skolgårdar. Vi tycker man kan göra mycket mer i Halland och har lyft den frågan med regionledningen. Vi behöver vara många som drar åt samma håll, säger Jonas Larsson.

Fakta: Hudcancer

Över 40 000 svenskar drabbas årligen av hudcancer, varav cirka 600 dör. För Halland är motsvarande siffror cirka 2 000 drabbade och 35 döda. Mellan 1997 och 2014 ökade antalet döda i hudcancer med 40 procent.

Det finns tre olika sorters hudcancer. Den vanligaste formen är basalcellscancer, följt av skivepitelcancer och malignt melanom. Gemensamt för all typerna är att de oftast orsakas av solens ultravioletta strålar, som skadar hudens celler. Om de skadade cellerna börjar dela sig okontrollerat har man fått hudcancer. Både skivepitelcancer och malignt melanom kan bilda dottertumörer i kroppen.

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och samtidigt den cancersjukdom som ökar mest. Genomsnittsåldern när diagnosen ställs är cirka 55 år. Fyra av fem, som drabbas av malignt melanom blir botade. Ju tidigare hudcancer upptäcks, ju bättre är prognosen.

ANNONS