”Det har varit en livsstil”

Lars Gustafsson (KD) har under sina 16 år i riksdagen varit en flitig motionär och han vill nu göra något annat. Men att han nu slutar påverkar inte hans engagemang för partiet.

ANNONS
|

16 år mellan Laholm och Stockholm innebär många resor och mycket tid borta från familjen. Redan för 1,5 år sedan beslutade Lars Gustafsson att den här gångna mandatperioden skulle bli hans sista i riksdagen.

– Det blir väldigt mycket tid på uppdrag och mycket som går ut över tiden med familjen. Det har varit en livsstil och även om jag haft stöd hemifrån blir det en ständig jour man har, säger han.

Utan vilja och geist för uppdraget hade det inte gått att fortsätta så länge. Inte utan väljarnas förtroende heller.

– Visst vill man ta ansvar för det förtroendet och det har ju inneburit mer och mer jobb. När jag kom in var vi 42 kristdemokrater. Nu är vi 19, så arbetsbördan har ökat.

ANNONS

Uppdragen har varit många, i skatteutskottet, socialförsäkringsutskottet, trafikutskottet och mycket annat.

Samtidigt är han glad att han har suttit länge, för det mesta tar tid i riksdagen. En motion han var med och lade för många år sedan är just på väg att genomföras.

– Det handlar om glesbygden, bensinstationer och service. En fråga med halländskt perspektiv som berör många. Att se en idé genomföras även efter många år är stort. Känslan av att kunna påverka känns bra.

En minnesvärd fråga som har berört honom mycket var den om familjeåterföreningar 2009. Att människor som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige skulle få ta hit sina familjer gav en personlig tillfredsställelse.

Lars Gustafsson har varit en flitig motionsskrivare under sina år och har ofta haft halländska frågor för ögonen.

En del frågor har även legat utanför de tunga regeringsförslagen, som hans engagemang för veteranbilar och importen av dem. Hans bakgrund på bilverkstad gjorde det naturligt att bli fordonspolitisk talesperson. Nu är han stolt hedersledamot i ACCS, American Car Club Sweden.

Men beslutet att lämna sitt uppdrag påverkar inte engagemanget för partiet.

Där har Lars Gustafsson fortfarande många planer på hur han ska kunna bidra.

– Riksdagsjobbet kan vara väldigt ensamt. På det viset är det skönt att gå vidare till annat. Men nu ska jag vara aktiv i valarbetet utåt och visa vad vi i partiet har bidragit med.

ANNONS

– Demokratin är viktig. Den kan vi inte tumma på och den måste få kosta. De som vill minska antalet riksdagsledamöter är fel ute. Ju fler som engagerar sig desto mer levande blir demokratin. Annars får vi ett glapp mellan beslutsfattarna och befolkningen.

Ålder: 63 år.

Yrke före riksdagsuppdraget: Bilmekaniker.

Bor: Laholm och Stockholm.

Familj: Fru, barn och barnbarn.

Uppdrag: Riksdagsman, ledamot i skatteutskottet, ersättare i socialförsäkringsutskottet och trafikutskottet.

Mandatperioder: 4.

Motioner 2013/14: 6 stycken.

Fritid: Stort intresse för veteranbilar och fotboll.

ANNONS