De tänker vinna grill-VM i höst

Det är grilltider och osar lite här och var i mellersta Halland. Extra mycket på Västra gärdet. Där tränar fyra hallänningar tillsammans för att vinna VM i barbecue i höst.

ANNONS
|

– Jävlar vad portobellon var bra idag! Det är något annorlunda, vad har ni gjort med den? undrar Martin Nordh efter att ha provsmakat svampen.

För två år sedan vann han ”Grillmästarna” i TV4 och för ett år sedan tvingades han säga upp sig från SCA för att hinna med grillningen på heltid. Bland annat gör han det i Vallarnas restaurang på somrarna.

Grillkompisar

Förutom att sköta det egna företaget Smoking Aces Bbq Event har han fortsatt att tävla, nu i lag med grillkompisarna Jesper Jansson (Tvååker), Joakim Lind (Varberg) och Joakim Jönsson (Falkenberg).

Tre av dem ställde upp i SM i våras men där hade de en mindre lyckad dag och hamnade inte på pallplats. Det räckte i alla fall till att kvalificera sig för grill-VM och nu är de revanschsugna.

ANNONS

– VM är roligare och rättvisare för där har alla exakt samma förutsättningar. Det enda man får ta med sig hemifrån är torkade kryddor och örter, förklarar Martin som är lagledare.

Stressigt men kul

World BBQ championships avgörs varje år och i höst är det Limerick på Irland som är värdstad. Men det kostar en slant att ta sig dit och killarna från Varberg/Falkenberg hoppas hitta sponsorer som kan bidra. Cirka 25 000 kronor per deltagare räknar Martin med att det går på med flygresa, hotell, hyrbil och all övningsmat som går åt när de tränar.

HN gör besök en kväll på Skepparegatan i Falkenberg där Martin bor och har en hel arsenal med grillar och rökar. Det viktigaste när man tävlar är tajmingen.

– Jag har en hatkärlek till den sjuka stressen när allt ska fram på tid. Allt ska klaffa när det gäller. Erfarenhet och fingertoppskänsla avgör vem som vinner, säger Jesper.

– Vi ska vinna! hävdar Martin bestämt.

Teamwork

Ju fler kockar desto sämre soppa brukar det heta, men i det här fallet verkar det inte stämma. Alla fyra hjälps åt med att skära upp grönsaker (jalapeno, morötter, salladslök, broccoli, med mera) passa grillar och bära fram ingredienser.

ANNONS

– Det som är charmen med att tävla i lag är att alla har något att tillföra och man lär sig hela tiden något nytt, menar Jesper.

– Det finns nånting man inte vänjer sig vid och det är rök, förklarar Martin och torkar några tårar medan han står i oset vid en rök.

Hitta smaker

Två grillar och en rök används vid det här träningstillfället då man kör pulled pork, bringa och St Louis cut (ett slags revben) med lite olika grönsaker. Potatis, lime, portobellosvamp och majsröra (med parmesanost, grädde, rökt vitlök och lite prästost) är andra ingredienser. Plus kolsmör som innebär att smöret smälts med kolbitar och sedan silas innan det serveras.

– Den roliga resan är att hitta smakerna, säger Jpakim Jönsson som är färskast i gänget.

– Det finns många olika sätt att ta fram smaker. Inte bara att använda kryddor. Till midsommar körde jag bringa och använde kubakol, hickory och ek i grillen och rökte med bok, förklarar Joakim Lind som exempel.

Vad är det värsta som kan hända?

– För vår del är det antingen om det är underkört eller överkört, säger Joakim Lind.

– Underkört är fullständig katastrof, menar Jesper.

ANNONS

– Vi experimenterar oss fram och det blir inte alltid bra. Men det är så här vi tränar. Plockar lite här och var och tar sedan ut det bästa, förklarar Martin.

Kvartetten verkar i alla fall nöjd med kvällens insats och låter HN:s reporter provsmaka. Fantastiskt gott är ett omdöme i underkant. Det kommer nog att gå bra för det här gänget på Irland, tror en som gillar att äta grillat men är värdelös på det själv.

ANNONS