Massflykt. 12 av 23 vårdcentralschefer har lämnat sin arbetsplats det gångna året. 6 har gått till den privata vården och 4 till andra tjänster inom regionen. 1 person har gått till en högre befattning inom vårdcentralsorganisationen och 1 vårdcentralschef har bara bytt vårdcentral.
Massflykt. 12 av 23 vårdcentralschefer har lämnat sin arbetsplats det gångna året. 6 har gått till den privata vården och 4 till andra tjänster inom regionen. 1 person har gått till en högre befattning inom vårdcentralsorganisationen och 1 vårdcentralschef har bara bytt vårdcentral.

Chefsflykt har inte stoppats

En ny organisation skulle sätta stopp för chefsflykten inom regionens vårdcentraler. Så blev det inte. 12 av 24 vårdcentraler har fått, eller är på gång att få, en ny chef.

ANNONS
|

Larmet om chefskris ljöd för några år sedan. Många chefer valde att sluta och en arbetsmiljörapport visade våren 2015 att det berodde på missnöje över en auktoritär förvaltningsledning där chefer inte fick mandat att vara chefer fullt ut.

En ny modell för hur vårdcentralerna skulle styras knåpades ihop. Varje vårdcentral fick en egen chef, förutom den allra minsta enheten Ullared/Vessigebro som fick en och samma.

En plattareorganisation skulle leda till ett tydligare ledarskap med snabbare beslutsvägar och förhoppningen var att åtgärden skulle stoppa chefsflykten.

Nu har den nya organisationen varit i drift i ett år men än ser inte chefsflykten ut att vara över.

ANNONS

Läs även:Exchefer tycker inte de fick utlovat inflytande

Under det gångna året har tolv vårdcentraler bytt eller är på gång att byta chef. Det handlar om Laholm, Hertig Knut, Nyhem, Andersberg, Oskarström, Falkenberg, Tvååker, Västra vall, Veddige, Kolla, Onsala och Särö.

Rekrytering av nya vårdcentralschefer pågår just nu till Veddige och Tvååker.

Av de 12 vårdcentralschefer som slutat har en gått till samma befattning på en annan av regionens vårdcentraler och en har fått en högre befattning inom organisationen.

Av de 10 som inte längre är kvar i vårdcentralsorganisationen har 6 gått till den privata vården och 4 är kvar på andra tjänster inom Region Halland.

Tommy Rydfeldt (L), ordförande för driftnämnden närsjukvård, menar att chefsflykten är en naturlig följd av en omorganisation.

–Några av cheferna fick kanske inte den tjänst man hade förväntat sig. Man fick kanske ett mindre chefskap och valde då att lämna, det är ganska naturligt. Några har rekryterats till privata och det tar jag som positivt, de har ansett att vi har dugliga chefer. Några har fått andra, högre befattningar.

Så du ser inte omsättningen av chefer som ett problem?

–Inte när man tittar på varför folk slutar.

ANNONS

Flera av dem som HP talat med (se annan artikel) säger att mandatet att bestämma över sin vårdcentral uteblev. Vad är din kommentar till det?

–Det beror på vad man förväntat sig att få göra. Man kan inte på en vårdcentral själv bestämma över saker som vi fattat beslut om i fullmäktige eller i förvaltningen, sådant som till exempel rör vårdvalet eller webbtidbokning. Men man har ansvar för den vårdcentral man är chef över.

FörvaltningschefKjell Ivarsson säger att det som sades när organisationen sjösattes – att vårdcentralschefen ska ha ansvar för verksamhet, budget och personal – är det som gäller.

–Men det är ett mandat som jag tror mognar in i ledarskapet. De här tre bitarna måste harmonisera med varandra och det är inget som görs över en dag. Det handlar mycket om att se ramarna för ekonomi och personal och ha med att vi ska utföra en effektivisering i verksamheten.

Han uppger också att det absolut går att ta in hyrläkare, men först efter att man har haft en dialog med sin verksamhetschef.

–Vi har jobbat fokuserat kring ekonomin runt detta med hyrpersonal – ska man ersätta direkt rakt av med en hyrläkare eller ska man jobba på ett annat sätt. Man måste se helheten, utnyttja den kompetens som finns på vårdcentralerna på bästa sätt och samarbeta inom verksamhetsområdena.

ANNONS

Har du förståelse för att chefer som utlovats fullt mandat över personal, budget och verksamhet och sen till exempel inte får anställa vem man vill inom ramen för sin budget utan att först ta det med chefen ovanför känner att man inte fick det ansvar som utlovades?

–Man har fullt ansvar, men man arbetar ju också i ett sammanhang och man ska ha en dialog och ett resonemang med sin verksamhetschef. Vi måste ha ett samarbete och så är det i alla system.

Kjell Ivarsson vill inte beskriva det som hänt som någon chefsflykt utan säger liksom Rydfeldt att det är ett resultat av omorganisationen.

I år tror Ivarsson att situationen kommer att bli annorlunda.

–Nu har vi jobbat med pusslet och har alla chefer utom två på plats och vi kommer under 2017 att jobba mycket med ledarskap och ledarutveckling.

Fakta: Ny organisation

Hösten 2015 hade regionens 24 vårdcentraler 15 vårdcentralschefer och 14 avdelningschefer, vilket innebar att en vårdcentralschef kunde ha ansvaret för upp till tre enheter. Vissa enheter hade både vårdcentralschef och avdelningschef, andra hade endast vårdcentralschef.

Utöver det fanns det 2 områdeschefer och 1 förvaltningschef.

Efter omorganisationen har alla vårdcentraler en chef vardera, förutom Ullared/Vessigebro som delar. Utöver 23 vårdcentralschefer finns det 4 verksamhetschefer, 1 områdeschef och 1 förvaltningschef.

ANNONS