Bostadsbränderna ökar i adventstid

Det är samma visa varje år. I december och januari ökar antalet bostadsbränder. Men med några enkla åtgärder går det att undvika en förödande bostadsbrand.

ANNONS
|

– Just nu ser vi faktiskt en svagt positiv trend, vi har sett något färre bränder även den här tiden, säger Gert Heinsvig, avdelningschef för det förebyggande arbetet hos räddningstjänsten i Halmstad.

Men oavsett den vikande trenden. Antalet bostadsbränder ökar under vinterhalvåret, med en tydlig topp under december och januari. Två olika skäl förklarar statistiken. För det första handlar det om att man eldar i sina kaminer, kakelugnar eller vad det nu kan vara för att få upp värmen när det är kallt och rått utanför knuten.

– Om man har kamin gäller det att man ser till så att allt är i skick, genom att ta dit sotare till exempel.

ANNONS

Det andra skälet till att bränderna ökar är att vi tänder levande ljus i högre utsträckning än under andra perioder på året. Här är det förstås gamla klassiska knep som gäller. Använd ljusstakar som inte fattar eld så lätt, se till att eventuellt pynt är svårt att antända och se till att aldrig lämna ljus utan uppsikt.

– Det är ju väldigt härligt med levande ljus, det gäller bara att använda dem med försiktighet, säger Gert Heinsvig.

En annan viktig sak att tänka på är ljushållarna till värmeljusen. De ska helst inte vara för djupa och särskilt inte utan ventilation eftersom värmeutvecklingen då blir för hög vilket gör att ljusmassan smälter fortare än tänkt och då är risken att det börjar brinna i hela ljusmassan.

– En bra tumregel är att ljushållaren inte ska vara djupare än att man ser kanten på värmeljuset.

ANNONS