Arbetsmiljöverket vill att dietisternas arbetsmiljö utreds

Dietisternas arbetssituation kan leda till ett föreläggande från Arbetsmiljöverket. Myndigheten vill att dietisternas arbetsmiljö och risken för ohälsa och olycksfall utreds.

ANNONS
|

Som HP tidigare berättat har fackförbundet Saco flera gånger slagit larm till arbetsgivaren om dietisternas arbetsmiljö. Region Halland har lägst dietisttäthet i landet sett till antal invånare, vilket har lett till en orimlig arbetsbörda och att alla som är i behov av dietist inte kan erbjudas vården.

I slutet av förra året vände sig skyddsombuden till Arbetsmiljöverket som nu agerar i frågan. Myndigheten överväger att förelägga Hallands sjukhus att vidta en rad åtgärder.

Det handlar om att undersöka dietisternas arbetsförhållande – krav, resurser samt om det finns arbetsuppgifter som är starkt psykiskt påfrestande.

Myndigheten vill också ha svar på om dietisterna vet vilka befogenheter de har, vilka arbetsuppgifter de ska utföra och vad som ska prioriteras när tiden inte räcker till. Samt vem de kan vända sig till för att få hjälp och stöd.

ANNONS

Vidare ska Hallands sjukhus bedöma om det finns risker för ohälsa eller olycksfall i arbetet. De risker som identifieras och som inte omedelbart åtgärdas ska läggas in i en handlingsplan.

Arbetsmiljöverket vill att undersökningen och riskbedömningen utförs av företagshälsovård eller motsvarande sakkunnig hjälp.

Tanken är att åtgärderna ska ha genomförts senast i mitten av juni, men innan ett definitivt beslut om föreläggande fattas får Hallands sjukhus möjlighet att yttra sig.

ANNONS