Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bilden har inget med den aktuella texten att göra. Arkivbild: Christine Olsson/TT.

Antalet ungdomar som flyttar från de halländska kommunerna ökar

I alla halländska kommuner utom Halmstad väljer allt fler ungdomar att flytta från sin hemkommun. Men ungdomsflykten i Varberg är inget som oroar Ann-Charlotte Stenkil (M).

En granskning som Dagens Samhälle gjort visar att i 241 av landets 290 kommuner lämnar ungdomarna. Granskningen bygger på siffror från statistiska centralbyrån under åren 2012-2017.
Kommunerna som toppar listan har tappat med nästan 40 procent. Och siffrorna för Halland pekar neråt i alla kommuner utom en – Halmstad.

I Varberg handlar det om en minskning med sju procent. Men enligt kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) är det inga anmärkningsvärda siffror.
– Att ungdomar väljer att flytta från kommuner som inte har ett universitet eller större högskola är inget ovanligt. Självklart blir det också så i den åldern där många flyttar hemifrån och vill testa på något nytt.
I Falkenberg ligger minskningen på sex procent och Kungsbacka är den kommun i Halland som tappar mest, 24 procent. 
Halmstad går åt andra hållet och ökar med 23 procent.

– Jag tror att utan campus hade siffran för Varberg varit ännu högre. Men självklart vill vi ju att campus ska hålla hög kvalité och vara så attraktivt som möjligt, säger Stenkil och fortsätter:
– Samtidigt är det ju långt ifrån alla utbildningar som finns här men jag tycker ändå att vi har mycket bra att erbjuda.
Laholm och Hylte tappar med 17 respektive 15 procent.