Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: TT, arkiv

Anmälda våldsbrott minskar

Det anmäls färre våldsbrott mot kvinnor i Halmstad i dag jämfört med för tio år sedan. Men kvinnojouren tror att det kan bero på att benägenheten att anmäla minskat.

I tisdags var det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. I samband med detta har nyhetsbyrån Siren sammanställt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som visar att antalet anmälningar som rör grov kvinnofridskränkning minskat i Halmstad de senaste åren. 

– Min magkänsla är att kvinnor har blivit mindre benägna att anmäla, så det är inte säkert att brottsligheten har gått ner, säger en av de anställda på kvinnojouren i Halmstad. 

Vad den minskade benägenheten beror på säger hon sig bara kunna spekulera kring.

– En förklaring skulle kunna vara att förtroendet för rättssystemet minskat eftersom anmälningar sällan leder till åtal. Då känns det inte värt att gå igenom den psykiska påfrestning som en polisutredning och en rättsprocess innebär.

– Bostadsbristen kan också vara en del av förklaringen. Har man ingenstans att ta vägen, är det lätt att man undviker att anmäla och stannar kvar hos våldsutövaren. 

Den anställda på kvinnojouren i Halmstad tror dock inte att metoo-kampanjen kommer påverka anmälningsbenägenheten i någon större omfattning. 

– Metoo riktar sig mer till arbetsplatser. När det gäller våld i nära relationer kommer mörkertalet fortsatt vara stort. Det är lite skambelagt, säger hon.