Allt fler vildsvinsolyckor i Halland

Mildare väder och mer ekollon. Det kan vara anledningen till fler vildsvinsolyckor, som mer än fördubblats det senaste året.

ANNONS
|

Vildsvinsolyckor på de halländska vägarna blir allt fler. Olyckorna har mer än fördubblats det senaste året. Mellan januari och juli i år skedde 115 vildsvinsolyckor, vilket också är rekord för perioden, enligt statistik från Älgskadefondsföreningen.

I fjol under samma period skedde i Halland endast 55 olyckor, där vildsvin var involverat. Sett över hela landet, har vildsvinsolyckorna ökat med 60 procent, med en jämförelse på det första halvåret 2016.

Det milda vädret ställer till det för trafikanterna och djuren. Sett till vädret, så har det funnits mer tillgång till ekollon, vilket inneburit mer näring åt vildsvinen. Mer näring, påverkar också ökad födsel av ungar, menar Nicklas Dahl på Älgskadefondsföreningen, som sammanställt statistiken.

ANNONS

– Förra året var ett ekollon-år. Det är som raketbränsle för vildsvin, säger han till Sveriges Radio Halland.

Vildsvinsfödseln går i en rasande fart, vilket påverkar jakten. Det kan därför vara svårt som jägare att hinna med tempot.

– De har varit ganska populära att jaga, men de är för många. Dessutom finns det flera regioner dit vildsvinen inte kommit än. Då kan det dröja innan stammen ger sig till känna och blir ett problem, berättar Niclas Dahl för SR Halland.

ANNONS