Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Avtalet undertecknat. Henrik Ringmar, vd på IP Only, och Mats Eriksson (M), från Region Halland, ser nöjda ut efter att ha skrivit på avtalet som innebär att företaget satsar 1,5 miljarder kronor och regionen 100–150 miljoner kronor.
Avtalet undertecknat. Henrik Ringmar, vd på IP Only, och Mats Eriksson (M), från Region Halland, ser nöjda ut efter att ha skrivit på avtalet som innebär att företaget satsar 1,5 miljarder kronor och regionen 100–150 miljoner kronor.

Alla ska erbjudas bredband

Halland blir först i Sverige med att erbjuda bredband till samtliga hushåll och företag – oavsett hur avlägset de ligger till. – Tack vare att vi upphandlat en bra samarbetspartner kan vi gå längre än regeringens mål om 90 procent år 2020, säger regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M).

Det är översvallande entusiasm och enighet över blockgränserna när regionpolitikerna presenterar samarbetsavtalet för utbyggnad av höghastighetsbredband i Halland.

– Genom det här blir nog Halland en föregångare för resten av landet, på samma sätt som när vi var först med att införa det fria vårdvalet, spår Mats Eriksson (M).

– Bredband blir viktigare och viktigare för utveckling och tillväxt. Det är lika viktigt som fysiska vägar och elektricitet, säger Stefan Bengtsson, regionstyrelsens förste vice ordförande.

– En dag som den här känns det kul att få hålla på med politik. Man engagerar ju sig för att göra skillnad – och det gör vi genom den här satsningen, säger Per Stané Persson (S), vice ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott.

Enligt Henrik Ringmar, vd på företaget IP Only, hade det inte varit marknadsmässigt möjligt med en hundraprocentig utbyggnad utan avtalet med Region Halland.

– Dels får vi på det här viset upp stora volymer, dels går regionen in med pengar så att vi kan bygga även där det är som dyrast, säger han.

För IP Only handlar det om uppemot 1,5 miljarder kronor som satsas i Halland om alla som i dag inte har bredband nappar på erbjudandet.

– Vi går inte in och konkurrerar i några stadskärnor där det redan finns aktörer som bygger. Vi inriktar oss på de andra, ute på landsbygden, säger Henrik Ringmar och berättar att det enligt deras beräkningar handlar om 50 000 hushåll – inklusive fritidshus och företag.
För Region Halland handlar det om 100–150 miljoner kronor.

– Det låter kanske konstigt att prata om 100 miljoner som småpengar – men om man ser till vad det betyder för att man ska kunna verka i hela Halland är det faktiskt småpengar, säger Mats Eriksson.

Fakta: Bredband für alle

Företaget IP Only vann Region Hallands bredbandsupphandling i konkurrens med ett annat företag.

Prismodellen är solidarisk, så till vida att alla betalar lika mycket oavsett var man bor.

Det utlovade priset ligger på 19 900 kronor – och då ingår grävning fram till husväggen och installation.

Nätet är ”öppet och neutralt”, så att man som konsument inte är tvungen att anlita en viss leverantör av tjänster. IP Only samarbetar dock med ett 20-tal aktörer.

IP Only har i dag 200 000 kunder i landet och säger sig nu satsa stort nationellt för att växa.
Regeringens mål är att 90 procent av Sveriges hushåll ska ha tillgång till bredband år 2020.

MEST LÄST