Översvämningar på flera ställen efter ovädret – begränsad framkomlighet på flera vägar

Ett åsk- och regnband drog in över södra Halland under natten, men är nu på väg bort. Räddningstjänsten i Halmstad hade en lugn natt men har under fredagen fått rycka ut på flera översvämningar. Flera vägar har begränsad framkomlighet sedan stora vattenmängder samlats på vägbanan.

ANNONS
|

Efter regn kommer solsken. Kanske inte, men det kraftiga åsk- och regnovädret som legat över Halmstad under natten och morgonen är i alla fall på väg bort. Effekterna av ovädret är dock kvar.

Flera vägar är drabbade av översvämningar sedan morgonens oväder, som enligt prognosen är på väg bort. Väg 15 från Kistinge till Fyllebro har begränsad framkomlighet sedan det är högt vatten på vägen. Enligt trafikverkets prognos är uppröjningsarbetet klart först klockan 16 i eftermiddag.

Också vägen mellan Bäckagård och Flygstaden är avstängd till följd av vatten på vägbanan.

Räddningstjänsten har haft en hektisk förmiddag efter de kraftiga mängder regn som fallit under natten och morgonen. Problemen ser ut att fortsätta in på eftermiddagen, och man har fått kalla in extra personal. Flera villor i Trönninge har larmat om översvämmade källare. I en av dem hade vattnet stigit till en meter.

ANNONS

– Vi har mycket vattenskador nu, och det har ökat under dagen. Vi kör på så fullt vi kan. Det är främst Trönninge som är drabbat just nu, där vattnet börjat komma in från avloppsbrunnarna.

Vid halv tio på fredagsförmiddagen kom de första larmen till räddningstjänsten efter en lugn natt med endast några få tekniska problem till följd av åskan. De första vattenskadorna rapporterades från en källare i Haverdal.

– Det är 10-15 cm vatten i källaren men vi är på plats och pumpar ut det, så situationen är under kontroll, sa Johan Wallin, inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad.

Strax innan klockan 11 fick man sedan åter åka ut till Haverdal sedan ytterligare en källare var översvämmad, den här gången rapporterades att en meter vatten hade samlats i källaren.

Det kraftiga ovädret drog under natten in över Kattegatt, och in till Halmstad via Tylösand och just Haverdal, varifrån flera översvämningar rapporterats.

– Ovädret kommer dra bort under morgonen och förmiddagen, sedan kommer det vara mest uppehåll. Det kommer fortfarande vara risk för skurar, men inte alls det här kraftiga bandet som legat över Halmstad och södra Halland i natt, säger Per Holmberg, meterolog på Foreca.

– Det relativt varma vattnet och de nordvästliga vindarna har gjort att ovädret fått extra fart och också satt i gång åskan, säger Per Holmberg.

ANNONS

En klass 1 varning för höga flöden i vattendrag är utfärdad, och förväntas nå sin kulmen under lördagen.

Under de senaste dygnet har 16 mm nederbörd noterats i Halmstad. I Laholm uppmättes 15,3, och i Knäred 20,5 mm.

ANNONS