Bild: AP/TT
Bild: AP/TT

Årets bockjakt har startat i södra Sverige

Nu går startskottet för årets bockjakt. Tidpunkten är densamma år från år, eftersom rådjurens brunstperiod slutar i mitten av augusti.

ANNONS
|

Under brunstperioden rör sig rådjuren över större områden, vilket ökar risken för viltolyckor på vägarna.

– Jag vet att det varit många viltolyckor den senaste tiden, men nu kommer både bockar och getter att lugna ner sig. Jakten i sig påverkar inte olycksrisken, förklarar Magnus Möller, ordförande i Jägarförbundet Halmstad.

Fram till den 1 oktober är det inte tillåtet att jaga med hund, med undantag för eventuellt eftersök. För att inte bli upptäckt av råbocken, kräver jaktformen lite mer av jägaren.

– Det är en av de mer utmanande jaktformerna, då man måste tänka på vindförhållanden och annat. Det är inte bara att gå ut i skogen, säger Magnus Möller.

ANNONS

Vissa förberedelser krävs också, i form av spaning på råbockarna dagar eller till och med veckor i förväg, för att identifiera de djur som ska skjutas. Bockjakten har tillkommit för att selektera ut främst äldre råbockar från stammen, för att ge plats för de yngre och friskare, företrädesvis de djur som är mellan sju och tio år gamla.

– De äldre bockarna känner man igen på hornen, då de börjar tappa sina horntaggar. Till slut är hornen bara som spjut och kan skada de yngre bockarna, säger Magnus Möller.

Efter brunstperioden, som varar till i mitten av augusti, ägnar sig råbockarna mest åt att försvara sina revir från yngre bockar och att äta upp sig inför vintern.

– De har fått betäcka getterna men är samtidigt trötta just nu och därför svårjagade. De har gjort av med mycket energi och ligger mest och äter, säger Magnus Möller.

I och med att de håller sig inom reviren minskar rörligheten, och därmed även viltolyckorna något. I övrigt märker allmänheten oftast inte av jakten, som är tillåten från en timme innan soluppgång och en timme efter solnedgång.

– Jakten sker oftast omkring halv fem på morgonen och senare på kvällen. Då är det sällan några svampplockare eller bärplockare ute, säger Magnus Möller.

ANNONS
ANNONS