Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Intressant. Hans Brun bjöd på en intressant föreläsning om terror och den rädsla som följer i dess spår. Arkivbild: TT
Intressant. Hans Brun bjöd på en intressant föreläsning om terror och den rädsla som följer i dess spår. Arkivbild: TT

"Ensamvargar största terrorhotet i Sverige"

Ensamvargar. Så beskriver Hans Brun, terrorforskare från King´s college och Försvarshögskolan i Stockholm det största terrorhotet mot Sverige i dag.

– De är så fruktansvärt oförutsägbara och svåra för polis och säkerhetstjänster att spåra, säger Hans Brun.
I Sverige finns tre parallella spår av terrorism. För det första finns de vänsterextrema. Enligt Hans Brun kan de ställa till skada för polis och meningsmotståndare, men de ger sig sällan på vanlig allmänhet. De två andra däremot har en helt annan syn på vanligt folk. Både högerextrema och religiösa extremister har våld mot vanligt folk inbyggt i sin ideologi.
– Både den religiösa extremismen och högerextremismen handlar väldigt mycket om vi och de. Om vi bara blir av med de homosexuella, med Romerna, med Shiamuslimerna eller vilken grupp man just för tillfället ger sig på så löser sig allt.
Trots att Mosul just nu står mitt i frontlinjen tror han inte att Europa riskerar att råka ut för en kraftig terrorvåg.
– Jag tror inte att de har kraft nog att genomföra en terrorkampanj med upprepade attentat mot Europa. Men hade du frågat för bara några månader sedan, då hade svaret blivit ett annat, säger han.

Han berättar att en högt uppsatt person i Frankrike ska ha sagt att landet bara var två-tre terrorattacker ifrån ett inbördeskrig efter de terrordåd som på kort tid drabbat landet.
– Hade det kommit tre, fyra kanske fem attacker till mot Europa, då vet jag inte, men risken är att till exempel hela Schengen hade havererat
– Men det kom ingenting mer då, och när vi frågar oss varför så har flera av oss, oberoende av varandra, kommit fram till att det helt enkelt beror på att IS inte har kraft nog.

Hans Brun vill inte skyffla terrorhotet under mattan. Men han tycker att vi ska sätta det i rätt perspektiv. 
– För vanliga människor är en helt annan typ av brottslighet ett mycket större problem. Titta bara på alla dödsfall som varit i Göteborg. De kommer inte ifrån terrorhot. Det är helt andra typer av brottslighet som ligger bakom. 

MEST LÄST