En orättvis beskattning

ANNONS
|

nJag efterlyser lite heta känslor bland landets pensionärer. Vi måste kontra regeringens slogan "Det måste löna sig att arbeta" med en pensionärsslogan "Det måste löna sig att HA arbetat". Dags för ett pensionärsuppror i den här frågan!

Varför ska vi pensionärer straffas med högre skatt än dagens arbetsavlönade skattebetalare? Det är synnerligen orätt. Jag kan hålla med om att tanken att det ska löna sig att arbeta är god, men idén drabbar en annan samhällsgrupp: vi som har arbetat ett helt liv.

Även vi pensionärer påverkas av statens alla pålagor med punktskatter på t ex drivmedel. Genomförs den planerade nya bensinskattehöjningen lär vi inte komma undan den – då blir det lika villkor!

ANNONS

För den som inte vet skillnaden mellan arbetsskatt och pensionärsskatt vill jag här redogöra för hur min hustru och jag påverkas ekonomiskt:

Enligt skattetabell 30 dras 4 969 kr i skatt varje månad på min pension. Om jag haft motsvarande lön som pension skulle skatteavdraget bli 4 217 kr. Alltså som pensionär betalar jag 9 024 kr mer i skatt i år än om jag varit löntagare.

Min hustru tillhör den pensionärsgrupp som har mycket låg pension. När barnen växte upp valde vi att hon skulle svara för marktjänsten och alltid vara till hands för dem. Men trots att hon har så låg pension drabbas även hon av skattediskrimineringen:

Hennes skatt på pensionen är 1 678 kr. Om hon varit löntagare hade skatteavdraget varit 1 194 kr. På ett år blir skillnaden 5 916 kr mer i skatt än för en löntagare.

Tillsammans betalar vi 14 940 mer i skatt än vad som gäller för löntagare.

Jag måste ställa frågan: Har en regering rätt att skattebelägga en samhällsgrupp på ett olikartat och orättvist sätt än en annan samhällsgrupp?

ANNONS