Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg kommer att vittna inför kongressen nästa vecka. Arkivbild.
Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg kommer att vittna inför kongressen nästa vecka. Arkivbild.

Zuckerberg vittnar i senaten

ANNONS
|

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg kommer att vittna inför ett utskott i den amerikanska kongressen i nästa vecka med anledning av dataskandalen med Cambridge Analytica.

Utfrågningen i senaten kommer att genomföras den 10 april, och han har tidigare lovat att komma till en utfrågning i representanthuset dagen efter.

"Det här förhöret kommer att vara ett viktigt tillfälle att kasta ljus över dataintegritetsfrågor och hjälpa alla amerikaner att bättre förstå vad som händer med deras personliga information på nätet", säger ordföranden för representanthusets energi- och handelsutskott, republikanen Greg Walden, och demokraten Frank Pallone i ett uttalande.

ANNONS

Facebook är i blåsväder efter uppgifter om att det brittiska företaget Cambridge Analytica i strid med dataintegriteten olovligen sparat ner personlig information om tiotals miljoner amerikanska Facebookanvändare.

TT-Reuters

Bakgrund: Cambridge Analytica-skandalen

Facebook har fått mycket kritik sedan skandalen med Cambridge Analytica avslöjades.

Cambridge Analytica är ett amerikanskt dotterbolag till brittiska Strategic Communication Laboratories (SCL).

Enligt Facebooks beräkningar kan uppgifter från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare – varav majoriteten, uppskattningsvis drygt 70,6 miljoner, i USA – hamnat hos Cambridge Analytica utan att användarna vetat om det. Företaget fick del av uppgifterna via en speciell app.

Cambridge Analytica lade 2014 också in långtgående frågor om Rysslands president Vladimir Putin i opinionsundersökningar till amerikanska fokusgrupper. Det handlade om allt från Putins popularitet till rysk expansionism.

Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.

Enligt flera dokument hade företaget 2014 och 2015 minst tre möten med höga företrädare för den ryska oljejätten Lukoil, i Storbritannien och i Turkiet. Enligt två tidigare SCL-anställda var ryssarna mycket intresserade av hur data användes för att påverka amerikanska väljare, rapporterar New York Times.

Den brittiska datainspektionen utreder Cambridge Analytica, och Facebookchefen Mark Zuckerberg har kallats till förhör i den amerikanska kongressen.

Facebook har bett om ursäkt för att informationen inte skyddats och lovat att sätta in åtgärder.

Källor: Channel 4 News, The New York Times, The Guardian

ANNONS