En man simmar i Hilo, några mil från vulkanen. Bild från tidigare i maj.
En man simmar i Hilo, några mil från vulkanen. Bild från tidigare i maj.

Vilda vulkanen skrämmer bort vulkanturisterna

Vulkaner är ju fantasieggande. Men det pågående utbrottet på Hawaii visar sig lite väl spännande för turismen, som riskerar att halveras i sommar.

ANNONS
|

Sedan lavan och askan började spruta ur Kilauea på Hawaii – den största ön i delstaten med samma namn – i början av maj har hotellbokningarna för sommarsäsongen rasat med 50 procent, meddelar turismmyndigheter.

Bara stängningen av den nationalpark som heter Volcanoes beräknas kosta ön 166 miljoner dollar (över 1,4 miljarder kronor). Parken är i vanliga fall en av de största attraktionerna i hela Hawaii-arkipelagen, och lockar årligen två miljoner besökare.

- Vi har en del "vog" men inte mer än vanligt, säger Beverly Oka, som driver Uncle Billy’s Kona Bay Hotel, syftande på den "vulkan-smog" som är en ständig faktor att räkna med på ön.

ANNONS

Från hennes hotell är det 20 mil till lavan, men hon har ändå sänkt sina priser sedan sommarbokningarna minskat med 40 procent.

Öns största stad Hilo ligger bara tre mil nordöster om Kilauea, och påverkas starkt eftersom kryssningsfartyg brukar lägga till där.

Kryssningsföretag har nu ställt in stopp på Hawaii, och kan i stället söka sig till andra populära platser i delstaten, som grannön Maui, det tättbefolkade Oahu och Kauai, känd som inspelningsplats för filmer i Jurassic Park-serien.

TT-Reuters

ANNONS