Jorge Gutiérrez, som flydde från Venezuela till Colombia i december, håller upp en bunt bolivarer. I Colombia visade sig pengarna vara värda så lite att han inte ens brydde sig om att växla in dem.
Jorge Gutiérrez, som flydde från Venezuela till Colombia i december, håller upp en bunt bolivarer. I Colombia visade sig pengarna vara värda så lite att han inte ens brydde sig om att växla in dem.

Venezuelas inflation uppe i 440 000 procent

På mindre än tre månader har priset för en kopp kaffe i Venezuela stigit från 5 500 bolivarer till 45 000, skriver Bloomberg. Hyperinflationen rusar, och den en gång i tiden så omhuldade och stabila valutan kan snart vara borta.

ANNONS
|

Rusningen i kaffepriset innebär en prisuppgång på 718 procent. På årsbasis kan man översätta det till en hyperinflation på 440000 procent.

Bloombergs beräkningar baseras på det så kallade Café con leche-indexet, ett sätt att mäta prisnivåerna i olika länder.

440000 procent är en hög siffra och ett tydligt tecken på att den politiska och ekonomiska krisen i Venezuela bara djupnar. Så sent som i december låg inflationen enligt Café con leche-index på drygt 1700 procent.

Den venezuelanska valutan var under stora delar av 1900-talet en av Latinamerikas stabilaste. Men på 80-talet började det gå utför. 2008 hade bolivaren kollapsat och ersattes av "bolívar fuerte", den starka bolivaren, som var värd 1000 gånger mer.

ANNONS

Men även denna är nu i stort sett värdelös. Officiellt ligger en bolivar på 10 amerikanska cent, 80 öre. Men i praktiken behöver man över 200000 bolivarer för att växla till sig en USA-dollar i Venezuela – om man överhuvudtaget får tag på dollar.

TT

Fakta: Hyperinflation

Galopperande inflation uppstår när förtroendet för en valuta försvinner, och värdet rasar okontrollerat.

Bland kända exempel finns tyska Weimar-republiken på 1920-talet, Ungern efter andra världskriget och Zimbabwe för ungefär tio år sedan.

I dessa fall gavs ständigt nya sedlar ut i en accelererande, tragikomisk karusell. I Ungern slutade det med valören 100 triljoner (100000000000000000000) pengő, innan man fick kontroll på utvecklingen och införde forinten som ny valuta.

I Zimbabwe beräknade Robert Mugabes regering inflationen i början av november 2008 till 230 miljoner procent. Utomstående bedömare kom fram till att det kan ha varit ännu mer, flera biljarder procent. Året efter gav regimen upp och övergav zimbabwedollarn. Numera används andra valutor i landet.

ANNONS