En svag krona och en rekordlång prisstegring för trävaror fyller sågverkens kassakistor. Arkivbild.
En svag krona och en rekordlång prisstegring för trävaror fyller sågverkens kassakistor. Arkivbild.

Urstark skogsindustri allt grönare

Svensk skogsindustri kokar. Samtidigt som massapriset når nya rekordnivåer och trävaror ser den längsta prisuppgången på 40 år, blir förnyelsebara och klimatsmarta skogsprodukter allt mer framträdande, enligt en nyrapport från Danske Bank.

ANNONS
|

Den urstarka högkonjunkturen i den nordiska skogsindustrin visar få tecken på avkylning.

Utöver nya toppnoteringar av massapriset och den högsta konsumtionen av trävaror i världen någonsin börjar även genombrott för klimatsmarta och förnyelsebara produkter inom skogsnäringen skönjas.

- Vi har pratat om det i flera år men det är nu det verkligen händer. Tidigare gjorda investeringar innebär att vi har världens modernaste massabruk utrustade och riggade för den nya generationens skogsprodukter, säger Johan Freij.

ANNONS

Storsatsning på biodrivmedel

Ett exempel på det är skogsföretaget SCA:s nya bioraffinaderi kopplat till massafabriken i Östrand, som invigs inom några veckor. Om produktionen kommer i gång enligt plan hoppas SCA kunna tillverka stora volymer biodiesel vid Sundsvallsanläggningen.

- Vi skulle kunna producera 4 procent av Sveriges samlade behov av drivmedel på Östrand, säger SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt.

Trähusen trendar

Men det är inte enbart på massasidan som klimatsmarta och förnyelsebara varor får allt större genomslag. Över hela världen har trähusbyggandet blivit en trend, enligt Johan Freij.

- Att byggandet av flerfamiljshus i trä ökar innebär att vi i större utsträckning bygger in koldioxiden i våra bostäder. Och det är en trend som vi i Norden leder.

TT

Fakta: Högkonjunkturen i skogen

Massapriset för ett ton nordisk långfibrig blekt sulfatmassa (NBSK) väntas stiga till rekordhöga 1200 dollar inom kort. Skälen till den glödheta massamarknaden är flera men Danska Bank pekar främst på att massapriset är särskilt känsligt för förändringar i utbud och efterfrågan. Det innebär att den främsta risken för snabbt sjunkande priser följer på utökad produktionskapacitet.

Enligt rapporten väntas den globala långfibriga massakapaciteten öka med 805000 årston i år och ytterligare med 620000 årston under 2019. Det ska jämföras med en total ökning på 490000 årston under 2016 och 2017 tillsammans.

Även den klassiskt svängiga trävarusektorn skjuter i höjden. Uppgångsfasen i trävarupriser är den längsta på 40 år, en utveckling som väntas fortsätta även i höst. Alla stora marknader som USA, Kina, Europa samt Nordafrika går starkt, vilket är unikt, enligt rapporten. Det finns även förhoppningar om att trä kommer ta fler marknadsandelar mot andra material i byggsektorn när kraven på förnyelsebara lösningar ökar.

Källa: "Skog och Ekonomi", Danske Bank

ANNONS