Receptionister, assistenttjänster och säljare är enligt Unionen särskilt utsatta då ekonomin åter vänder nedåt. Arkivbild.
Receptionister, assistenttjänster och säljare är enligt Unionen särskilt utsatta då ekonomin åter vänder nedåt. Arkivbild.

Unionen: Lågkonjunktur drabbar främst kvinnor

Nästa lågkonjunktur kommer under nästa mandatperiod, spår Unionen. I skottgluggen står då enligt fackförbundets konjunkturrapport enklare tjänstemannajobb – där majoriteten utgörs av kvinnor.

ANNONS
|

Digitalisering och automatisering pressar redan företag att skära ner på jobb i mitten av kompetensskalan. OECD uppskattar att omkring åtta procent av nuvarande arbetstillfällen i Sverige kommer att försvinna på sikt och strukturomvandlingen blir extra tydlig under lågkonjunktur då företagen tvingas till en hårdare rationalisering.

Under finanskrisen 2008 drabbades både hög- och lågutbildade – men medan civilingenjörer och andra återhämtade sig fortsatte enklare tjänstemän att tappa på arbetsmarknaden.

70 procent är kvinnor

- Sverige har traditionellt varit bra på att manövrera omställningar på arbetsmarknaden, men jag tror att risken finns att utmaningen blir större den här gången då kommande konjunkturnedgång kombineras med en så snabb teknikutveckling, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.

ANNONS

Enligt fackförbundet, som organiserar tjänstemän i den privata sektorn, är kvinnliga tjänstemän särskilt utsatta. Cirka 200000 tjänstemän jobbar i de yrken som det enligt Arbetsförmedlingen väntas råda stor eller mycket stor konkurrens om på fem års sikt, och av dessa utgörs cirka 70 procent av kvinnor. I skottgluggen står olika typer av assistenttjänster, receptionister och säljare, men även banktjänstemän, finansanalytiker och journalister.

Vilka branscher som kommer att få det tuffast beror på vad som utlöser den ekonomiska nedgången, hävdar Katarina Lundahl.

- Men man kan anta att de som har det svårt även under högkonjunktur kommer få det extra tufft när det vänder nedåt, och där sticker detaljhandel ut.

"Förändra utbildningssystemet"

Samtidigt skriker näringslivet, och i synnerhet tillverkningsindustrin, efter arbetskraft med hög kompetens. Enligt Katarina Lundahl kommer enklare tjänstemän att behöva vidareutbilda sig för att inte rationaliseras ut – och politiker hjälpa till med ett effektivare utbildningssystem.

- Det formella utbildningssystemet riktar sig inte alls till kvinnliga tjänstemän mellan 40 och 50 som bara gått gymnasiet och som kanske inte har samma möjlighet att flytta. Det och även studiemedelssystemet måste anpassas bättre till personer mitt i livet, säger Katarina Lundahl.

ANNONS
TT

Fakta: Unionens konjunkturprognos

Fackförbundet Unionen förutspår i sin konjunkturprognos att sannolikheten är stor att Sverige går in i en lågkonjunktur någon gång under kommande mandatperiod, och att kvinnliga tjänstemän med lägre utbildning då är särskilt utsatta.

Digitalisering och automatisering leder till att jobb i mitten av kompetensskalan försvinner, en trend som väntas förstärkas under lågkonjunktur då företagen tvingas till hårdare rationalisering.

Cirka 200000 tjänstemän jobbar i de yrken som det enligt Arbetsförmedlingen väntas råda stor eller mycket stor konkurrens om på fem års sikt, och av dessa utgörs cirka 70 procent av kvinnor.

När det gäller tjänstemannajobb utan krav på högskoleutbildning är 80 procent kvinnor.

Källa: Unionen

ANNONS