Turkiets valuta, liran, har noterat ett nytt bottenrekord. Arkivbild.
Turkiets valuta, liran, har noterat ett nytt bottenrekord. Arkivbild.

Turkiet backar inte för Trumps dubbla tullar

Den turkiska liran har sjunkit till nya bottennivåer. Då fördubblar USA tullavgifterna på turkiskt stål och aluminium. Turkiet säger att valutakrisen beror på en "kampanj" mot landet och manar USA till dialog.

ANNONS
|

"Våra relationer med Turkiet är inte bra just nu!", konstaterar USA:s president Donald Trump i ett Twitter-inlägg där han aviserar de fördubblade tullavgifterna.

Beskedet bidrar till en minst sagt turbulent dag för den turkiska valutan, liran. För första gången hittills går det mer än 6 lira på en dollar. Efter Trumps besked låg den under eftermiddagen på 6:60.

"Ger svar på tal"

Turkiet protesterar på flera fronter. Landets handelsdepartement säger att höjningen av tullavgifterna strider mot Världshandelsorganisationens (WTO) regler.

Handelsminister Ruhsar Pekcan säger att man har försökt kommunicera vad man tycker till USA utan framgång.

ANNONS

- Oavsett uppmanar vi president Trump att komma tillbaka till förhandlingsbordet – det här kan och bör bara lösas genom dialog och samarbete, säger hon.

Sanktioner och påtryckningar kommer bara att försämra relationerna mellan två Nato-allierade, säger en talesperson för det turkiska utrikesdepartementet, och tillägger att Ankara kommer att fortsätta ge svar på tal.

Vill sänka räntorna

Hittills i år har den turkiska liran tappat mer än en tredjedel av sitt värde mot både dollarn och euron.

Det är inte bara den diplomatiska krisen mellan USA och Turkiet, som bland mycket annat handlar om Turkiets terroråtal mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som pressar valutan. Det finns också en oro för att Turkiets centralbank inte ska förmå stå emot president Recep Tayyip Erdogan, som trots den tvåsiffriga inflationen i landet vill att räntorna ska sänkas.

De farhågorna har spätts på av Erdogans beslut i förra månaden att utse sin svärson till ny finansminister.

Samtidigt är den turkiska ekonomin i hög grad beroende av utländska lån, till stor del i amerikanska dollar.

ANNONS

Erdogan: Ekonomikrig

President Erdogan verkar, åtminstone utåt, ta lätt på lirans ras, som enligt honom beror på "kampanjer" mot Turkiet.

- Vi kommer inte att förlora det ekonomiska kriget, säger han i en intervju med den statliga tv-kanalen TRT Haber.

Han uppmanar turkar som har "dollar, euro eller guld under kudden" att växla in det mot lira, för att stötta valutakursen.

- Det är en nationell kamp.

Till nyhetsbyrån Anatolia säger Erdogan att Turkiet, med guds hjälp, kommer att klara av den ekonomiska situationen, precis som man klarade av att hantera de översvämningar som i veckan drabbade provinsen Ordu vid Svarta havet.

Efter Donald Trumps besked kom bud från Ryssland att presidenten Vladimir Putin talat i telefon med Recep Tayyip Erdogan, för att diskutera ekonomiska frågor.

Europeisk oro

Marknadsoron har påverkat börsen, och mer specifikt aktierna i europeiska banker som har verksamhet i Turkiet eller har andra former av exponering mot landet.

ANNONS

Den europeiska centralbanken, ECB, har de senaste månaderna tittat närmare på kopplingarna mellan eurozonens banker och Turkiet. Och enligt ECB är spanska BBVA, Italiens Unicredit och franska BNP Paribas särskilt utsatta, rapporterar Financial Times med hänvisning till två anonyma källor. De tre utpekade bankerna föll alla rejält på börsen under fredagens handel.

Investmentbanken Goldman Sachs varnade tidigare i veckan för att en fortsatt nedgång för liran skulle kunna utgöra ett hot även mot Turkiets inhemska banksektor.

Internationella valutafonden (IMF) meddelar Reuters att man "inte har fått några indikationer" på att Turkiet överväger att be om stöd.

TT

ANNONS