Thomas Jisander. Arkivbild.
Thomas Jisander. Arkivbild.

Trustormannen Jisander gripen i Frankrike

Thomas Jisander, känd som en av huvudmännen i Trustorhärvan, har gripits i ett tillslag på franska rivieran förra veckan, skriver SVT Nyheter.

ANNONS
|

Han misstänks för att tillsammans med två andra personer på falska grunder försökt ta ett lån på drygt 117 miljoner kronor av den norska statens bolag Eksportkreditt.

- Försöket avbröts eftersom svensk polis kom bedrägeriförsöken på spåren, säger Henric Fagher vid Ekobrottsmyndigheten till SVT.

Jisander, som i dag heter någonting annat, är häktad i sin frånvaro misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för grovt bokföringsbrott och försök till grovt bedrägeri. Brottet ska ha begåtts mellan 2014 och 2015.

ANNONS

Han greps av fransk polis i ett samarbete mellan myndigheter i Sverige, Frankrike och Monaco. Thomas Jisander har ännu inte förhörts av svensk polis och innan det har skett "ligger locket på", enligt Fagher på Ekobrottsmyndigheten.

Själv nekar han till anklagelserna.

Jisander var inblandad i den så kallade Trustorhärvan 1997 när investmentbolaget utsattes för ett stort bedrägeriförsök. Jisander dömdes 2009 till 1,5 års fängelse för förskingring för att ha fört över 20 miljoner kronor från Trustor till stiftelser i Liechtenstein.

TT

ANNONS