Kinesiska mäklare studerar aktiekurser. Kinesiska medier anklagar USA för utpressning i samband med de föreslagna tullarna på kinesiska varor. Arkivbild
Kinesiska mäklare studerar aktiekurser. Kinesiska medier anklagar USA för utpressning i samband med de föreslagna tullarna på kinesiska varor. Arkivbild

Trump hyllar sina egna Kinatullar

Statliga kinesiska medier anklagar USA för utpressning och uppger att regeringens aviserade tullar på amerikanska varor till ett värde av 60 miljarder dollar är rimliga. USA:s president Donald Trump hyllar samtidigt sig själv för beslutet att införa tullar på kinesiska varor.

ANNONS
|

"Tariffer fungerar mycket bättre än vad någon någonsin förväntat sig", skriver Trump på Twitter.

Nu talar Peking och Washington om omförhandlade villkor i handeln, skriver Trump som också förutspår stigande aktiekurser i USA.

"Extrema påtryckningar"

Samtidigt uppger Peking att de föreslagna och införda kinesiska tullarna nu motsvarar värdet på nästan all varuimport från USA. Totalt rör det sig om tullar på mellan 5 och 25 procent på 5207 importerade varor. Motåtgärderna kommer efter att Trumpadministrationen föreslagit 25-procentiga tullar på kinesiska varor till ett värde av sammanlagt 200 miljarder dollar.

"Vita husets extrema påtryckningar och utpressning står redan klar för det internationella samfundet", säger statliga kinesiska televisionen och uppger att "sådana metoder av överdriven utpressning kommer inte att ge resultat mot Kina".

ANNONS

Kina har nu antingen infört eller föreslagit tullar till ett värde av 110 miljarder dollar på amerikanska varor. Det motsvarar huvuddelen av värdet på den amerikanska varuimporten. Förra året importerade Kina varor till ett värde av 130 miljarder dollar från USA.

"Fick ta över"

USA:s utrikesminister Mike Pompeo står emellertid fast vid Washingtons påtryckningar för att uppnå rättvisare handelsvillkor med Kina.

- President Trump fick ta över orättvisa handelsvillkor där amerikanska arbetare och amerikanska företag inte behandlades ömsesidigt eller rättvist av kineserna, och åtgärderna från Trumpadministrationen har till syfte att korrigera detta, sade Pompeo vid en pressträff under ett regionalt möte i Singapore på lördagen.

Malaysias utrikesminister Saiffuddin Abdullah säger att han har träffat Pompeo i Singapore och uttryckt sin oro över tullarna. Länder som Malaysia har en viktig roll som underleverantörer i den kinesiska exporten och analytiker har varnat för att ett handelskrig kan minska ländernas tillväxt med flera miljarder dollar de kommande åren.

TT-Reuters

ANNONS