På nöjesparkerna längtar man efter lägre temperaturer. Arkiv.
På nöjesparkerna längtar man efter lägre temperaturer. Arkiv.

Tomma karuseller när rekordvärmen slår till

När solen steker vill vi bada – inte åka karusell. På Sveriges nöjesparker är extremvärmen inget som uppskattas.

ANNONS
|

- Vi får betydligt färre besökare på Gröna Lund under de här varma dagarna. En dag som i går har vi normalt sett mellan 15000 – 17000 besökare, och i tisdags så var det ungefär 8000 besökare, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts som äger fem av Sveriges största nöjesparker.

Hittills i år har Gröna Lund, som är koncernens största kassako, haft cirka 805000 besökare, vilket kan jamföras med nästan 850000 besökare under samma period i fjol. Det är en minskning på drygt fem procent och om värmen håller i sig kan tappet bli större.

ANNONS

Rekord i Skara

Sett till hela koncernen ser det inte fullt så illa ut, säger Fogelmarck och förklarar att de parker där det går att bada gynnas av vädret.

- Både maj och juni har varit de bästa månaderna någonsin och Skara sommarland, som jag redan nu törs utlova, går mot sin absoluta rekordsäsong.

Dock är traditionellt svenskt sommarväder att föredra, anser han. Sommaren 2017, med växlande molnighet och måttliga temperaturer, var koncernens bästa säsong någonsin.

Även nöjesparken Liseberg har färre besökare i år.

- Den här typen av värmeböljor är inte särskilt positivt för oss, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg som hittills har cirka två procent färre besökare jämfört med samma period i fjol.

Tre V:n

Cirka 60 procent av parkens besökare kommer från Göteborgsregionen. När solen steker väljer göteborgarna andra typer av aktiviteter, som att åka till stranden, eftersom de kan besöka Liseberg en annan dag. Turister tenderar att besöka parken i alla fall, förklarar Vasilis.

ANNONS

Det är dock flera faktorer tillsammans som drar ner besökssiffrorna, som alla börjar på V: vädret, VM i fotboll och Valkyria, årets åkattraktion som blivit försenad på grund av ett tunnelbygge.

TT

Fakta: Nöjesparker

Koncernen Parks and Resorts äger nöjesparkerna Gröna Lund i Stockholm, Kolmården utanför Norrköping, Skara Sommarland, Furuviksparken söder om Gävle samt museet Aquaria på Djurgården i Stockholm. Under 2017 hade parkens anläggningar cirka 3,2 miljoner gäster och en omsättning på 1,3 miljarder kronor.

Nöjesparken Liseberg hade cirka 3,1 miljoner besökare under 2017 och en omsättning på 1,2 miljarder kronor.

ANNONS