Börsoron sprider sig från Wall Street. Arkivbild
Börsoron sprider sig från Wall Street. Arkivbild

Teknikfrossan på Wall Street sprider sig

En våg av börsoro sveper över världen och slår även mot Stockholmsbörsen. Bedömare pekar på teknikfrossan på Wall Street, där giganter som Apple tappat en femtedel av sitt börsvärde sedan början av oktober.

ANNONS
|

Stockholmsbörsen har tappat rejält på senare tid och ligger nu på minus för helåret. Nedgången började redan i mitten av oktober, enligt Martin Guri, aktiestrateg på mäklarhuset Kepler Cheuvreux.

Han pekar ut stigande marknadsräntor i USA, i samband med rapportfloden från börsjättarna på Wall Street, som den utlösande faktorn.

- Det har ingenting med svenska bolag eller svensk ekonomi att göra. Hela Europa går lika dåligt. Det som driver och sätter tonen är USA, säger han.

ANNONS

Trångt i dörren

Apple, Google och Facebook driver på utvecklingen.

- När de signalerar att det går lite dåligt och de drar ned på produktionen åker alla andra ut med badvattnet. Sedan blir det trångt i dörren och då går dominobrickorna, säger Guri.

Räntelyftet gör enligt Guri att räntepapper, som obligationer, plötsligt ser mer attraktiva ut. Det skapar en våg av säljorder av mer riskfyllda aktier bland stora portföljförvaltare, som livbolag.

- Lägger du på kreditrisk i USA kan du få obligationer som ger både fem och sex procent i direktavkastning. Det är jättebra jämfört med börsen.

Guri räknar med att det lugnar ned sig om några veckor och att Stockholmsbörsen trots allt kan sluta på plus för helåret.

- Ett par tre veckor till, sedan tror jag man är klar. Har man inte hunnit det man ska göra på de veckorna från oktober är man för sent ute, säger han.

ANNONS

Klokt vara försiktig

Politiska risker spelar också roll, med osäkerheten kring brexit, Italiens statsfinanser och handelskriget mellan USA och Kina, världens två största ekonomier, enligt kollegan Christofer Lyrhem på SEB som tror att börsoron i första hand förklaras av att vi befinner oss i slutet av en högkonjunktur och har nått taket på kapacitetsutnyttjandet med låg arbetslöshet i USA.

- Då är det klokt att vara försiktig, säger han.

Det går ofta betydligt snabbare nedåt i börsnedgångar än det går uppåt när börsen är inne i en långsiktigt positiv period, enligt Lyrhem.

- En börscykel är i snitt 5–7 år, medan nedgångarna är 1–2 år, tillägger han.

Fast enligt Lyrhem är det dock inte självklart att nedgången håller i sig länge.

TT

Fakta: Börser på dekis

Ledande världsbörser har en stökig höst bakom sig, pressade av säljvågor från stora portföljförvaltare som framför allt ratar tunga teknikaktier på Wall Street. När vintersäsongen närmar sig pekar det mesta nedåt.

Stockholmsbörsen har med lite drygt fem veckor kvar av börsåret tappat hela 2018 års uppgång och ligger på den lägsta nivån sedan januari 2017. Frankfurtbörsen är samtidigt nere på den lägsta nivån sedan december 2016. London och Parisbörsen ser nästan lika sura ut.

ANNONS