Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, är som många andra afrikanska ledare på toppmöte i Peking i veckan, där Kinas president Xi Jinping har lovat lån till afrikanska länder på 60 miljarder dollar.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, är som många andra afrikanska ledare på toppmöte i Peking i veckan, där Kinas president Xi Jinping har lovat lån till afrikanska länder på 60 miljarder dollar.

Sydafrikas valutakris fördjupas

Sydafrika dras allt djupare in i en valutakris och risken för sänkt kreditbetyg ökar. Landets valuta, randen, fortsätter att tappa markant mot dollarn dagen efter det att BNP-siffror visat att landet oväntat gått in i den första recessionen sedan 2009.

ANNONS
|

Sydafrikas kreditbetyg ligger redan nära så kallad skräpstatus hos ratinginstituten, enligt Reuters. Och risken för sänkt betyg, vilket skulle fördjupa krisen ytterligare, ökar just nu för varje dag.

Samtidigt pressas aktier med sydafrikansk exponering, som försäkringskoncernen Old Mutual, på Londonbörsen.

"Bådar inte gott"

Ett färskt inköpschefsindex för augusti för Sydafrika visar att även tredje kvartalet i år kan hamna på minus när det gäller tillväxten. Index sjunker till 47,2 i augusti, ned från 49,3 i juli. Ett värde under 50 antyder minskad aktivitet i ekonomin.

- Detta bådar inte gott för den sydafrikanska ekonomin under andra halvåret, säger Thanda Sithole, ekonom på Standard Bank, till Financial Times.

ANNONS

Nivån på inköpschefsindex är därmed den lägsta sedan 2016. Randen tappar samtidigt över en procent mot dollarn till 15:55 rand per dollar i onsdagens handel efter raset på drygt 3 procent i tisdags.

Valutan har därmed tappat 15 procent av sitt värde sedan början av augusti och befinner sig just nu på den lägsta nivån på två år.

Räntan på statsobligationer utgivna av den sydafrikanska staten lyfter samtidigt markant. Det handlar om en riskpremie som långivarna kräver i takt med att förtroendet för landets betalningsförmåga faller.

Hårt slag för Ramaphosa

Räntan på den mest omsatta sydafrikanska obligationen, som löper ut 2026, lyfter till 9,29 procent. Det kan jämföras med en tioårsränta för länder som Sverige och Tyskland på 0,53 respektive 0,36 procent.

Den svaga ekonomiska utvecklingen för Sydafrika är ett hårt slag mot president Cyril Ramaphosas försök att få fart på den sydafrikanska ekonomin och locka till sig utländska investerare efter ett årtionde med stagnation.

TT

Fakta: Arbetslöshet på 27 procent

Sydafrikas ekonomi krympte med 0,7 procent under årets andra kvartal och med 2,6 procent under första kvartalet. Det innebär två kvartal i rad med minskad BNP, vilket utgör den tekniska definitionen på en recession bland ekonomer.

För jordbrukssektorn rasade produktionen med 29,2 procent, medan transportsektorns produktion backade 4,9 procent.

Landet brottas också med utbredd fattigdom och en arbetslöshet som ligger på 27 procent.

Den svaga ekonomiska utvecklingen gör det samtidigt svårt för landets centralbank att hantera inflationen med räntehöjningar. Inflationen uppmättes i juli till drygt 5 procent.

Källa: Reuters

ANNONS