Den nya modellen av Gripen - JAS 39E. Arkivbild.
Den nya modellen av Gripen - JAS 39E. Arkivbild.

Sverige hoppar av belgisk Gripen-upphandling

Sverige tänker, trots en offertförfrågan från Belgien, inte försöka sälja 34 stycken Gripen E till belgarna. Sverige tackar nej till fortsatt medverkan i den potentiella mångmiljardaffären.

ANNONS
|

Så här skriver FMV, Försvarets materielverk, i motiveringen till att man inte ser affären som möjlig:

"I upphandlingen av ny stridsflygförmåga efterfrågar Belgien också ett långtgående operativt stöd från levererande land vilket förutsätter säkerhetspolitiska ställningstaganden och mandat som regeringen bedömer inte föreligger i dag. Sverige och FMV väljer därför att inte besvara den belgiska förfrågan."

Joakim Wallin, ansvarig för försvarsexport på FMV, utvecklar bakgrunden för TT.

- Vi har fått en förfrågan med ett brett kravspektra med scenarier som ska klaras av. Produkten Gripen E klarar dessa galant. Men sedan ställs det ganska höga krav på support och stöd från partnerlandet som säljer, det är den nivån på det operativa stödet som regeringen då bedömer att det inte finns säkerhetspolitiskt mandat för, säger Joakim Wallin.

ANNONS

Begär för mycket

Sverige har tidigare sålt Gripen till länder som exempelvis Ungern, Tjeckien och Thailand. Till dessa länder har stöd getts i form av exempelvis utbildning av flygförare och tekniker.

- Men i det här fallet har det framgått av den belgiska förfrågan att man söker ett mer långtgående operativt stöd. Exempelvis stöd med lufttankning och med spaningsbilder och likande, säger Joakim Wallin.

Från regeringen är man fåordig om beslutet.

- Vi har inga kommentarer till det med respekt för Belgien och att det är en pågående upphandling, säger Marinette Nyh Radebo, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist (S), till TT.

TT

ANNONS