Sverige fick vika sig om tullar i EU

Inte alls bra, säger handelsministern sedan övriga EU-länder röstat ner Sverige i frågan om framtida handelsregler med omvärlden. Ann Linde (S) hoppas nu på hjälp från L och M i EU-kommissionen och parlamentet.

ANNONS
|

Efter många års oenighet kom EU-länderna på tisdagen till sist fram till hur de vill ändra sina handelsregler med omvärlden. Ändringarna handlar bland annat om att möjliggöra högre tullar på importvaror, om producenten anses bli subventionerad med billiga råvaror.

"Det här är ett stort genombrott. Europa kan inte vara naivt utan måste försvara sina intressen, särskilt mot dumpning", säger Peter Ziga, handelsminister i nuvarande ordförandelandet Slovakien, i ett uttalande.

"Inte vår väg"

Hans svenska kollega Ann Linde är dock inte alls förtjust.

- Det här är ju inte bra. Det här har inte gått vår väg alls, säger Linde i Bryssel.

ANNONS

- Hittills har man kunnat införa antidumpningsåtgärder om det har varit uppenbara handelssnedvridningar och så har man kunnat lägga på tull så att det kommer upp i den nivån som det hade varit om det inte hade funnits statstöd och så vidare. Men nu tar man bort det, så nu kan man lägga på hur mycket tull som helst, i princip, från EU:s sida. Det här kommer att rikta sig mot allting: solpaneler, biobränslen, porslin, aluminiumhjul... Vi tror inte att det här är bra, vare sig för företagen eller konsumenterna, anser handelsministern.

Hoppas på hjälp

Ingenting är dock ännu givet. Sverige – som röstades ner på tisdagen – sätter sitt hopp till ändringar i de förhandlingar som nu inleds med EU-parlamentet (EP).

- Jag har ju vissa förhoppningar eftersom det är (moderate EU-parlamentsledamoten Christofer) Fjellner som är rapportör på EU-parlamentets sida och han har ju visat att han är en frihandelsvän, precis som svenska regeringen. Så jag hoppas att han får in en del vad gäller EP:s linje där, säger Linde – som även räknar med hjälp från EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L).

ANNONS

- Jag hoppas att eftersom hon har så väldigt stort inflytande över det här att hon kommer att verka i den riktning som vi tycker är bra när kommissionen sedan ska besluta om vilka nivåer det ska bli på skyddstullarna, säger handelsministern i Bryssel.

Fakta: Reformen av EU:s handelsregler

EU-kommissionen lade redan 2013 fram sina förslag om en modernisering av EU:s handelsregler, som dock fastnat i stor oenighet mellan länderna. Vid EU-ledarnas toppmöte i oktober enades länderna emellertid om att försöka nå en samlad linje "före årsskiftet", vilket nu gjorts.

"Det här är ett stort steg för att anpassa vår lagstiftning till dagens ekonomiska verklighet. Jag hoppas nu att konstruktiva trilogförhandlingar mellan rådet (medlemsländerna), parlamentet och kommissionen kan inledas utan förseningar", säger handelskommissionär Cecilia Malmström i ett uttalande.

ANNONS