Daimlers vd Dieter Zetsche lämnar chefsposten 2019. Arkivbild.
Daimlers vd Dieter Zetsche lämnar chefsposten 2019. Arkivbild.

Svensk blir vd för tysk fordonsjätte

Svensken Ola Källenius får nästa år ett av bilvärldens absoluta toppjobb - högste chef på Daimlerkoncernen som bland annat äger Mercedes-Benz. Som vd får Källenius något gemensamt med den andre svensken på samma position – Volvo Cars Håkan Samuelsson. Båda får kinesiska Geely som huvudägare.

ANNONS
|

Beskedet att nuvarande vd:n, Dieter Zetsche, lätt igenkännlig med en kraftfull vit mustasch, lämnar posten och blir styrelseordförande kommer inte som en stor överraskning. Att det blir Ola Källenius som tar över vd-stolen bör inte heller föranleda många lyfta ögonbryn – han har mer eller mindre skolats in för jobbet de senaste åren.

Ola Källenius har i princip ägnat hela yrkeslivet åt den tyska lyxbilstillverkaren. Efter utbildningen på Handelshögskolan i Stockholm och universitetet i schweiziska St. Gallen kom han som trainee till koncernen 1993. Han har bland annat varit stationerad i USA, varit chef för Daimlers sportbilsmärke McLaren och har under det senaste decenniet tagit stora kliv upp i hierarkin. 2015 tog han plats i Daimlers styrelse och efter det tog det inte lång tid innan rykten började flyga om att han skulle ta över efter Zetsche.

ANNONS

Inga kommentarer

När TT träffat honom på bilmässor de senaste åren har han dock konsekvent nekat att kommentera de ryktena.

- Det är en diskussion som inte förs alls hos oss och inget man bör tänka på, sa han kort förra året.

Dieter Zetsche skriver på onsdagen i en blogg att nuvarande styrelseordföranden Manfred Bischoff har ett förordnande till 2021, men eftersom bilbranschen just nu är inne i sin kanske största omställning någonsin väljer man att göra rockaden tidigare. Zetsche kommer dock att ha en "avkylningsperiod" innan han tar steget till ordförandestolen i Daimlers högsta styrelse (supervisory board) 2021.

"På olika positioner inom Daimler har Ola inte bara fått min respekt, utan även sina kollegors erkännanden inom olika områden. Han har också bidragit med ett värdefullt internationellt perspektiv", skriver Zetsche.

Geely gemensam nämnare

Den gemensamma nämnaren för Daimler och Volvo Cars heter Li Shufu, ägare till kinesiska Geely. Volvo Cars är helägt medan Li Shufu med hemlighetsfulla och taktiska inköp för sammanlagt motsvarande över 80 miljarder kronor i vintras stod som störste enskilde ägare i Daimler med nästan 10 procent av aktierna. Genom att göra aktieköpen via olika bolag behövde Li Shufu aldrig flagga för ägandet som enligt tyska regler annars ska göras vid tre och fem procents ägande.

ANNONS

Hösten 2017 sade Daimlers styrelse nej till en propå från Geely om att köpa en del av bolaget och ett avtal om gemensam teknikutveckling.

I samband med beskedet om skiftet i ledningen på onsdagen föll Daimlers aktie med över 1 procent på Frankfurtbörsen.

TT

Fakta: Ola Källenius

Ola Källenius har suttit i styrelsen för Daimler AG sedan januari 2015. Han ansvarar för forskning och utveckling inom koncernen och Mercedes-Benz sedan januari i år. Nyligen förlängdes hans kontrakt till december 2022.

Koncernen hette Daimler Chrysler mellan 1998 och 2007, då Chryslerdelen såldes och namnet blev Daimler AG.

Bland koncerndelarna finns Mercedes-Benz, Smart och Maybach, men även lastbilarna inom Daimler Trucks.

ANNONS