Priset på avokado har skjutit i höjden. Arkivbild.
Priset på avokado har skjutit i höjden. Arkivbild.

Stöldvåg i avokadobristens spår

Två år av dåliga skördar har gjort att priset på avokado har skjutit i höjden i Nya Zeeland. Och nu slår odlare larm om att stölderna blir allt fler.

ANNONS
|

De slår till i skydd av natten – och i fullt dagsljus. I takt med att priset har stigit rapporterar Nya Zeelands avokado-odlare om allt fler fräcka stölder. Vissa menar att det är professionella ligor som är i farten, medan andra tjuvar tycks slå till mer oplanerat.

Två rånare fångades in när de flydde från en odling med varsitt påslakan i famnen, fyllda av stöldgods värt tiotusentals kronor. De hade svårt att förklara vad de skulle med så mycket avokado till.

- Det är inte som cannabis, som människor kan hävda är för eget bruk. Det är klart att det inte var för egen konsumtion. Det finns en gräns för hur mycket avokado det går att lägga på en burgare eller i sushi, säger poliskoordinatorn Alasdair Macmillan till The New York Times.

ANNONS

I maj gjordes en rekordnotering vad gäller avokadopriset i Nya Zeeland. En avokado kostade i genomsnitt omkring 30 kronor – att jämföra med omkring 20 kronor samma månad året innan, enligt officiell statistik. En del av den stulna frukten säljs på svarta marknaden och nyzeeländarna har manats till att ställa kritiska frågor om de stöter på en allt för billig avokado.

TT

Fakta: Växer på träd

Avokadon växer på ett 15–20 meter högt träd. Arten härstammar från bergsområden i norra Guatemala och södra Mexiko men odlas i många tropiska och subtropiska trakter för fruktens skull. Arkeologiska utgrävningar har påträffat avokadokärnor i 10000 år gamla kulturlager i Mexiko.

Frukten, som är ett enfröigt bär, är päronformig, med skrovligt, grönt till svartgrönt skal. Bland odlade sorter finns sådana med mer runda frukter, som kan väga upp till 2 kilo.

Frukten kan innehålla upp till 30 procent omättat fett och dessutom mycket protein och B-vitamin.

Sverige började importera avokado under 1970-talet.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS