Spotifys grundare Daniel Ek skriver i ett personligt mejl till statsminister Stefan Löfven (S) att EU:s nya skatt skulle vara väldigt skadlig för europeiska start-ups och snabbväxande bolag. Arkivbild.
Spotifys grundare Daniel Ek skriver i ett personligt mejl till statsminister Stefan Löfven (S) att EU:s nya skatt skulle vara väldigt skadlig för europeiska start-ups och snabbväxande bolag. Arkivbild.

Spotifys skattevädjan till Löfven

Spotifygrundaren Daniel Ek vill få Stefan Löfven (S) att ändra sin inställning för EU:s lagförslag om skatt på digitala bolag. Det framgår i ett mejl som han har skickat direkt till statsministern, enligt Veckans Affärer.

ANNONS
|

”Jag skriver till dig med anledning av ditt uttalande om att du är för en beskattning av digitala bolag. Som du kanske vet ligger ett sådant förslag redan från EU om att införa en treprocentig skatt på omsättning av digitala bolag. En sådan skatt skulle vara väldigt skadlig för europeiska start-ups och snabbväxande bolag, så som Spotify.”

Så inleder Spotifygrundaren Daniel Ek sitt personliga mejl som han i veckan skickade till statsminister Stefan Löfven, rapporterar Veckans Affärer.

Omstritt förslag

Bakgrunden är ett omstritt förslag om en ny treprocentig skatt på stora digitala bolag i EU. Måltavlor är bland annat amerikanska nätjättar som Facebook, Google och Twitter. Däremot har EU-kommissionen uttryckt att strömningstjänster som exempelvis Netflix och Spotify ska ges undantag.

ANNONS

Den tillfälliga skatten, i väntan på en internationell uppgörelse inom OECD, är tänkt att baseras på de viktigaste bolagens omsättning i EU-länder.

Träffa Löfven

Men en sådan beskattning skulle vara speciellt skadlig då omsättning och vinster skiljer sig åt, skriver Daniel Ek i sitt mejl. Han anser att skatt enbart bör läggas på vinst.

”Bolag som gör förlust borde inte ombes betala skatt på vinst som de ju faktiskt inte har.”

Han avslutar sitt mejl med att han är öppen för att träffa Löfven för att diskutera "en rättvis och balanserad lösning som faktiskt hjälper Europa framåt”.

TT

Fakta: EU:s digitalskatt

Den digitala sektorns omsättning beräknas av EU ha ökat med 14 procent sedan 2011, vilket kan jämföras med 0,2 procent för traditionell industri och tre procent för it- och telekombolag. Samma beräkningar visar att traditionella bolag i snitt betalar en skatt på 23 procent i EU, medan digitala bolag i snitt har en skatt på 9,5 procent.

EU-kommissionen vill i väntan på en internationell uppgörelse inom OECD använda en tillfällig EU-modell för att beskatta digitala bolags omsättning i EU-länder.

Skatten skulle gälla digitala företag som tjänar pengar på användardata och annonser, som Facebook, Google och Twitter. Men den ska även omfatta digitala tjänster som Airbnb och Uber. Däremot vill EU-kommissionen ge undantag för medier, gräsrotsfinansiering, digitala handelsplatser för finanstjänster eller digital försäljning av annat innehåll, som Netflix, Spotify eller Amazon.

Bara stora företag skulle omfattas, med en global omsättning på minst 750 miljoner euro och en omsättning i EU på 50 miljoner euro. Förslaget är att skatten till att börja med ska ligga på tre procent på omsättningen, vilket beräknas dra in fem miljarder euro per år i skatt till EU.

Källa: EU-kommissionen

ANNONS