Postnord tar bort avgiften på 75 kronor som sedan mars tas ut för att hantera uttaget av moms på paket från länder utanför EU, däribland Kina. Arkivbild.
Postnord tar bort avgiften på 75 kronor som sedan mars tas ut för att hantera uttaget av moms på paket från länder utanför EU, däribland Kina. Arkivbild.

Slopad avgift på G från största Kinasajten

Postnord är på väg att ta bort avgiften på 75 kronor gällande paket från kinesiska handelssajten Wish. I stället kommer Wish att ta ut en mindre avgift för paketen.

ANNONS
|

- Vi är inte fullt klara men har kommit mycket längre nu. Det här är en lösning som vi velat se hela tiden och som är bäst för konsumenter, e-handelsaktörer, för oss liksom myndigheter, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman om förhandlingarna.

I praktiken innebär systemet att den svenska momsen läggs på priset direkt vid köpet från Wish som sedan skickar momspengar till Postnord. Paketen från Kina skannas av Postnord och momsen betalas automatiskt.

ANNONS

Wish, en av de absolut största handelssajterna i Kina, kommer enligt Thomas Backteman ta ut en avgift, hur mycket eller liten den blir vill han inte kommentera men säger att den blir "avsevärt lägre" än 75 kronor.

Avgiften infördes den 1 mars i år efter att Postnord sett en våg av paket svämma in till Sverige, som mest mellan 120000–150000 dagligen.

Den fick också omedelbara effekter och i nuläget handlar det enligt Postnord om cirka 16000 paket om dagen som anländer från Kina. Enligt Postnord pågår i nuläget även förhandlingar med andra e-handelsplattformar.

TT: Rent krasst betyder detta att strömmen av paket nu kommer att öka radikalt?

- Radikalt är svårt att säga. Vår prognos är att paketen kommer att bli fler och det kommer att öka men exakt hur mycket – det är nästan omöjligt att säga.

TT

Fakta: Avgifterna

Den 1 mars i år började Postnord att ta ut en administrativ avgift för att ta in moms på produkter som privatimporteras från länder utanför EU:s tullunion. Avgiften sattes till 75 kronor för produkter med ett deklarerat värde under 1500 kronor.

För försändelser med ett deklarerat värde på 1500 kronor eller mer gällde den nuvarande avgiften på 125 kronor vilket, utöver kostnaden för momsdeklaration, även var tänkt att täcka kostnaden för att utföra en tulldeklaration.

Källa: Postnord.

ANNONS