En vanlig burkläsk innehåller cirka elva sockerbitar – motsvarande 140 kalorier. En liter innehåller cirka 30 sockerbitar.
En vanlig burkläsk innehåller cirka elva sockerbitar – motsvarande 140 kalorier. En liter innehåller cirka 30 sockerbitar.

Skatt släcker törsten efter läsk

En speciell skatt kan vara ett effektivt sätt för att minska den dagliga konsumtionen av läsk. Den slutsatsen drar forskare efter en utvärdering av effekterna av en sådan skatt i Philadelphia, USA.

ANNONS
|

I takt med att övervikt, fetma, typ 2-diabetes och andra så kallade välfärdssjukdomar breder ut sig har läskdrickandet hamnat i fokus och då inte minst det regelbundna, det dagliga, drickandet. En möjlig åtgärd, hävdar vissa, vore att införa en särskild "läskskatt".

I ett försök att utvärdera effekten av en sådan, i mångas tycke drastisk, åtgärd lät forskare 899 personer registrera sin dagliga konsumtion av läsk, energidrycker, sötade fruktdrycker och flaskvatten en månad före samt två månader efter det att staden Philadelphia i USA införde förändrade skatteregler nyåret 2016/2017. Som jämförelse fick även 878 registrera sina dryckesvanor i tre närbelägna städer där skatten var densamma som tidigare.

ANNONS

Kraftig minskning

Det visade sig att invånarna i Philadelphia minskade sin dagliga konsumtion av kolsyrad läsk med 40 procent, en minskning som kom mer eller mindre direkt efter det att skatten infördes. Sannolikheten för att philadelphiaborna drack energidryck varje dag minskade med hela 60 procent, samtidigt som den dagliga konsumtionen av flaskvatten ökade med 58 procent.

Konsumtionen av sötade fruktdrycker, som också omfattades av skattehöjningen, påverkades däremot inte.

Lika mycket socker

"Vi kunde inte avgöra om detta var beroende på att återförsäljarna inte höjde priset på fruktdrycker eller om konsumenterna valde att betala ett högre pris för dessa drycker. De kanske anses vara hälsosammare än läsk, trots att de innehåller lika mycket tillsatt socker", säger en av forskarna, Amy Auchincloss, i ett pressmeddelande.

Den aktuella studien publiceras i American Journal of Preventive Medicine.

TT

Fakta: Socker

Socker är egentligen ett samlingsnamn för flera olika sockerarter. Enkla sockerarter är exempelvis glukos och fruktos. Sammansatta sockerarter är till exempel maltos, sackaros och laktos.

Tillsatt socker är det som inte finns naturligt i råvaran. Det kan stå som ingrediens i livsmedel under beteckningar som exempelvis glukos, fruktos, invertsocker eller honung.

Hälsan påverkas inte positivt av socker, däremot behövs glukos för hjärnans funktion.

Studier har visat att vuxna som börjar äta mer socker går upp i vikt och att de som i stället minskar sockerintaget går ner i vikt. Risken för övervikt hos barn kan ökas av sötade drycker. Forskning har visat att drycker sötade med socker kan öka risken för typ 2-diabetes hos vuxna. Man kan i dag inte dra några säkra slutsatser om ett samband mellan socker från drycker eller andra livsmedel och risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdom.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS