SEB redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
SEB redovisar kvartalsrapport. Arkivbild

SEB klår förväntningarna

SEB, utpekad som delaktig i misstänkta skatteupplägg i Tyskland, redovisar ett oväntat starkt resultat för årets tredje kvartal. Såväl bolåneportföljen som storföretagens efterfrågan ökar, enligt vd Johan Torgeby.

ANNONS
|

Ökad efterfrågan på lånefinansiering hos storföretag och rådgivning bidrar till att lyfta resultatet, enligt SEB-chefen. För finansiella institutioner ser Johan Torgeby lägre aktivitetsnivåer till följd av låg volatilitet, medan efterfrågan på lån och betaltjänster ökade bland mindre och medelstora företag i Sverige.

"På privatkundsidan växte bolåneportföljen med 2,7 procent jämfört med samma period förra året", skriver han i en kommentar.

Sist ut

SEB är sist ut bland de fyra storbankerna på Stockholmsbörsen att redovisa rapport för årets tredje kvartal.

Inför rapporten har det framkommit uppgifter som tyder på att SEB medverkat i skatteupplägg som enligt åklagare kan ha kostat tyska skattebetalare miljardbelopp.

ANNONS

SEB har tidigare förnekat att man varit med och finansierat de omstridda uppläggen, så kallade cum-ex-affärer, där misstänkta bedragare ska ha fått ut skatteåterbäring på skatt de aldrig betalat in med hjälp av snabba transaktioner i samband med utdelningar från aktiebolag.

Johan Torgeby kommenterar inte explicit uppgifterna i rapporten, men tar upp hanteringen av penningtvätt – som varit ett annat tema bland nordiska storbanker inför rapporten.

"SEB har under många år arbetat på ett strukturerat sätt för att stärka vår förmåga att motverka penningtvätt. Vi använder samma ramverk och krav oavsett var i världen verksamheten finns", skriver han i rapporten.

"Vi vet att kunderna ibland tycker att våra processer för regelefterlevnad är besvärliga, men de är ändå enormt viktiga givet hur omvärlden ser ut och vi vill gärna tacka våra kunder för deras bidrag", tillägger han.

Nära samarbete med myndigheter

Enligt Torgeby är bankens arbete med regelefterlevnad en viktig uppgift för SEB och han utlovar fortsatt proaktivt arbete i nära samarbete med myndigheter för att bekämpa ekonomisk brottslighet.

För tredje kvartalet redovisar SEB en rörelsevinst på 5587 miljoner kronor för tredje kvartalet 2018. Det kan jämföras med vinsten på 5383 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare.

Vinstökningen var oväntat stor. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5374 miljoner kronor.

ANNONS

Räntenettot steg till 5319 miljoner kronor, från 5080 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 4512 miljoner kronor, från 4029 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 11433 miljoner kronor, jämfört med 11144 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna sjönk samtidigt marginellt till 5421 miljoner kronor, från 5423 miljoner kronor.

TT

ANNONS