Finansminister Magdalena Andersson (S) dammar av förslaget om en bankskatt och lanserar även ett förslag om höjd skatt på kapitalinkomster för höginkomsttagare. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) dammar av förslaget om en bankskatt och lanserar även ett förslag om höjd skatt på kapitalinkomster för höginkomsttagare. Arkivbild.

S går till val på skattehöjningar

Banker och kapitalägare ska stå för notan, enligt Socialdemokraternas förslag om att höja skatter med fem miljarder.

ANNONS
|

Det handlar enligt Stefan Löfven om att dra in mer pengar till välfärden och samtidigt minska de ekonomiska klyftorna. Hans finansminister Magdalena Andersson (S) beskriver det som ett sätt att öka legitimiteten i skattesystemet.

Med andra partier

Exakt hur den höjda skatten på kapitalinkomster ska utformas vill de inte berätta. Men det handlar inte om någon förmögenhetskatt, arvs- och gåvoskatt eller fastighetsskatt, enligt Magdalena Andersson. Och det blir inte heller någon justering av den 22-procentiga reavinstskatten på bostäder.

- Vi pratar om skatt på kapitalinkomster. Vi vill se över hur man ska kunna göra det och vi är öppna för olika tillvägagångssätt, säger hon.

ANNONS

- Vi är naturligtvis beredda att titta på det tillsammans med andra partier, tillägger hon.

I den översyn som har inletts på finansdepartementet går man nu igenom alla nedsättningar som har gjorts efter införandet av den 30-procentiga kapitalinkomstskatten i "århundradets skattereform" 1990–1991. Exempelvis har skatten på vinster och utdelningar från onoterade bolagsinnehav satts ned till 25 procent.

Den rikaste procenten

Det kan även bli aktuellt att föreslå tröskelvärden för att öka inslaget av progressivitet i beskattningen av kapitalinkomster.

När ett skarpt förslag kan läggas fram är också oklart. Men målet är att dra in 1–2 miljarder per år från de som har de allra högsta inkomsterna.

Enligt Magdalena Andersson har inkomsterna för den rikaste procenten av Sveriges befolkning trefaldigats mellan 1995 och 2015. Hon hänvisar till statistik enligt vilken det i landet finns omkring 3400 individer med inkomster på minst tio miljoner kronor och att 90 procent av deras totala inkomster utgörs av just kapitalinkomster.

- Deras slutliga skatt i förhållande till bruttoinkomsten landade på 28 procent. Så här är uppenbart att något behöver göras.

ANNONS

"Nordea ska också betala"

Förslaget om en bankskatt kan ge upp till fyra miljarder per år. Det S vill få på plats är en i grunden omarbetad version av det hårt kritiserade förslaget till bankskatt – kallat en finansiell verksamhetsskatt – som den rödgröna regeringen drog tillbaka i februari 2017.

En princip som ska gälla är att bankskatten ska baseras på verksamhet i Sverige. Den måste alltså betalas oavsett om en bank har huvudkontor i landet eller inte, enligt Magdalena Andersson.

- Nordea ska också betala, säger hon.

S har inför valet inga planer på att förändra vare sig rot- eller rutavdraget och utvecklingen på bostadsmarknaden efter senaste höjningen av amorteringskrav gör att behovet av sänkt ränteavdrag inte längre är uppenbart, enligt Magdalena Andersson.

Hon avvisar även Vänsterpartiets förslag om förmögenhetsskatt.

- Jag tror det skulle trycka ut kapital ur landet, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Fem miljarder i höjda skatter

Beskedet om vilka skattehöjningar S går till val på kommer sedan statsminister Stefan Löfven i en TT-intervju nyligen och därefter i en utfrågning i SVT utlovat S-förslag om skattehöjningar på kapitalinkomster för de som har det bäst ställt. De förslag som nu lanseras, som ännu inte är färdigutformade, handlar om en skattehöjning på 1–2 miljarder på kapitalinkomster och en bankskatt som ska dra in cirka fyra miljarder per år.

Den rödgröna regeringens stödparti i riksdagen, Vänsterpartiet (V), har inför valet den 9 september lanserat vad man kallat en röd skatteväxling med skattehöjningar på 50 miljarder till 2020. Bland V-förslagen finns en höjd skatt på aktieutdelningar och kapitalvinster, en ny förmögenhetsskatt och just en bankskatt. V fortsätter även att föreslå sänkt ränteavdrag, ett slopat rutavdrag och en utfasning av rotavdraget.

ANNONS