Så blir du av med 100 gamla enkronor

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

Vi står i kön på Netto med en stor plastlåda godis. Det är strax dags att betala. Klibbiga och svettiga händer som håller en röd plåtburk med vitt lock under disken.

Den innehåller 100 enkronor. Kommer de att nobba oss? Godislådan kostar 30 kronor. När kassören ser att vår plan är att betala med mynt så tittar han på oss med tom trött blick. Han får tio enkronor i taget. Han räknar tiotalen högt.

–10, 20, 30. Tack, säger han med ett tonläge som är lika trött som blicken.

Men mynten togs emot. Samma sak på Lindex. Mynten på 30 kronor tas emot trots kö, men utan större entusiasm. På Pressbyrån möts vi av ett stort leende när burken kommer fram

ANNONS

–Jaha, ni har mynt ser jag.

Max 25 stycken

Svensk handel har tidigare gått ut med rådet till sina medlemmar att vid behov begränsa antalet mynt till 25 stycken för att undvika köbildning, tekniska problem och för att måna om personalens arbetsmiljö. Men det är upp till varje handlare att välja om de vill följa rådet eller inte. Handlarna kan också sätta sina egna gränser.

Men som konsument kan du ändå bli av med dina pengar.

Här är ett trick:

Håll dig cool. Låtsas som att det regnar. Hala upp mynten så sent som möjligt samtidigt som du intar den blick som grannens labradorhund har när den vill få följa med ut på promenad.

De blir ogiltiga

Efter den 30 juni 2017 blir 100- och 500-kronorssedlarna och de nuvarande 1-, 2- och 5-kronorsmynten ogiltiga. 10-kronan kommer vara kvar som vanligt.

Det är 12 000 ton mynt som ska samlas in och det totala värdet ligger på 1,5 miljarder kronor. Bytet av mynt och sedlar är det största i modern tid.

– Fortfarande finns det 9,2 miljarder kronor i sedlar och 1,9 miljarder kronor i mynt kvar ute i samhället, säger presschef Tomas Lundberg på riksbanken.

Kan banker neka att ta emot kontanter?

– Ja, principen om avtalsfrihet gör att bankerna inte är tvungna att ta emot kontanter.

ANNONS

– Riksbanken kan inte bestämma över bankernas kontanthantering, men bankerna har vid möte med oss lovat att hjälpa sina kunder i samband med sedel- och myntutbytet säger Tomas Lundberg.

Vad kan jag göra om jag råkar hitta några gamla mynt eller sedlar hemma efter 30 juni?

–Då har man fortfarande två månader på sig att sätta in dem på ett bankkonto. Efter det blir de värdelösa. Många banker tar emot mynt enbart från sina egna kunder. På myntkartan.se kan du hitta din närmaste plats för insättning av mynt.

Sista och bästa tricket:

Nästa gång du får ett gammalt mynt i handen så ta inte emot det. Be om att få en ny peng. Du vill ju inte vara den som sitter med silver-Petter den 30 juni.

ANNONS