Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180816-valekonomi-734719_se.hp_1.jpg
Finansminister Magdalena Andersson (S) och Per Bolund, biträdande finansminister (MP) på Harpsund.

Regeringen: Vallöften för under 50 miljarder

Regeringen räknar med goda ekonomiska tider de kommande fyra åren. Finansminister Magdalena Andersson uppger att det kan räcka till vallöften för "betydligt mindre" än 50 miljarder kronor.

Socialdemokraterna har ännu inte presenterat sitt valmanifest med vallöften man vill genomföra. Enligt de prognoser som finansministern presenterade på regeringens budgetmöte på Harpsund så kan staten ha råd med att öka sina utgifter med hundra miljarder kronor till 2022.

- Om man tar ekonomiskt ansvar så skulle jag lova ut betydligt mindre än hälften av det, säger Magdalena Andersson (S).

- Konjunkturer kan förändras, det kan bli en annan utveckling än prognosen och det är alltid så att när man sitter i regering så händer saker man inte förutsett och som kommer att kräva resurser.

Välfärden

Socialdemokraternas valmanifest 2014 hade en liknande prislapp, på drygt 40 miljarder kronor

- Det absolut viktigaste vi går till val på är att stärka kommuner och landsting med minst 20 miljarder så att de har de resurser som krävs för att bygga ut skolan, förskolan, äldreomsorgen och sjukvården i takt med att vi blir fler äldre i Sverige, säger Andersson.

Prognoserna innebär att regeringen i dag inte ser behov av att höja skatter eller genomföra besparingar för att klara personaltätheten i vård, skola och omsorg.

Vallöften utfärdade

Av det ekonomiska reformutrymmet för nästa mandatperiod har S redan utfärdat vallöften för 20–25 miljarder kronor. Där finns pengar till bland annat kommunerna, vården och satsningar på pensionärer.

De 20 miljarder kronor i höjda statsbidrag till kommunerna som S vill satsa på räcker enbart för att bibehålla kvalitén i vård, skola och omsorg..

TT: Tror du väljarna nöjer sig med att bara bibehålla kvalitén?

- Nej, därför går vi också fram med mer än de här 20 miljarderna, säger Andersson.

I sina prognoser skriver regeringen upp BNP-tillväxten något, medan arbetslösheten väntas bli samma som i förra prognosen, 6,2 procent i år och nästa år.

- Det tuffar på rejält i den svenska ekonomin, säger Magdalena Andersson.

Satsningar på att få nyanlända i jobb tillhör Socialdemokraternas prioriteringar framöver. En annan prioritering är satsningar mot klimathotet.

Rimlig bedömning

Det här är ingen glädjekalkyl av regeringen trots det stundande valet, enligt den statliga expertmyndigheten Konjunkturinstitutet.

- Inte så långt ifrån vår bedömning, säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.

Hon syftar både på bedömningen av ekonomins utveckling och av reformutrymmet.

Å andra sidan bedömer KI att det krävs betydligt större summor än 20 miljarder kronor för att bibehålla personaltätheten i välfärden.

KI räknar med att kommunerna måste ha 70 miljarder kronor mer i statsbidrag till slutet av nästa mandatperiod.

- Då krävs tuffa prioriteringar, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Är kritisk

Regeringens prognos för enbart nästa år innebär att det bara finns ett reformutrymme på 5–6 miljarder kronor, eftersom en hel del satsningar för 2019 redan fanns med i den budgetproposition som lades fram förra hösten.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) är kritisk.

- Det är som väntat att det inte finns några pengar för nästa år, därför att Magdalena Andersson redan har spenderat dem, säger hon till TT.

- 20 av de 25 miljarderna är redan intecknade. Det betyder att det för nästa regering i princip inte kommer att finnas något utrymme. Och det är problematiskt eftersom det finns många akuta problem att ta tag i.

Fakta: Prognosen i siffror

TT

Regeringen spår att Sveriges BNP växer med 2,9 procent i år (2,6), 2,1 procent (2,1) nästa år och lika mycket 2020 (2,1).

Arbetslösheten bedöms bli 6,2 procent i år (6,2), 6,2 procent även nästa år (6,2) och 6,1 procent 2020 (6,1).

Överskottet i statsfinanserna bedöms landa på 1,0 procent av BNP i år (0,7), 1,0 procent nästa år (0,9) och 1,2 procent året därpå (1,1).

Siffror inom parentes avser prognosen från i juni.

Regeringen räknar med ett reformutrymme på cirka 100 miljarder kronor under nästa mandatperiod. Ovanpå det ska man lägga 30 miljarder kronor i redan aviserade satsningar från den rödgröna regeringen som slår igenom under kommande budgetår. Det gör att regeringen totalt ser 130 miljarder i reformutrymme, vilket är 20 miljarder kronor mer än Konjunkturinstitutets 110 miljarder under mandatperioden.

Skillnaden beror bland annat på hur prognosmakarna räknar när det gäller pris- och löneutveckling och olika antaganden om resursutnyttjandet och potentiell BNP-tillväxt för Sverige.

Källa: Regeringen

MEST LÄST