Sydafrika präglas av stora klyftor, med utbredd fattigdom. Arkivbild.
Sydafrika präglas av stora klyftor, med utbredd fattigdom. Arkivbild.

Ramaphosalyft på börsen i Sydafrika

Sydafrikas valuta, randen, och börsen i Johannesburg lyfter kraftigt sedan Cyril Ramaphosa tagit över som president efter den omstridde Jacob Zuma. Men ekonomin Ramaphosa tar över är i djup kris.

ANNONS
|

Randen lyfter till den högsta kursen mot dollarn på tre år och börsen i Johannesburg stiger med nästan 4 procent sedan Cyril Ramaphosa formellt ersatt Jacob Zuma.

Även på Londonbörsen är det tummen upp, med kraftiga kurslyft för sydafrikanskt präglade aktier som försäkringskoncernen Old Mutual, gruvjätten Anglo American och pappers- och kartongtillverkaren Mondi.

- Fast det handlar i första hand om en valutaeffekt och det återstår ännu att se om den nya regeringen kommer att klara av att göra något åt det usla affärsklimatet i landet, säger en analytiker till Reuters.

ANNONS

Hårt pressade finanser

Reformer är A och O för den nya regeringen, enligt ratinginstitutet Moodys, som till skillnad från konkurrenterna S&P och Fitch ännu inte har sänkt Sydafrikas kreditbetyg till så kallad skräpnivå.

Moodys har flaggat för att ratinginstitutet inom några veckor avslutar en analys av Sydafrikas kreditvärdighet och säger i ett uttalande på torsdagen att man nu följer utvecklingen i landet noga.

Skulle Moodys sänka Sydafrikas betyg skulle landets obligationer per automatik ratas av många investerare, vilket snabbt skulle lyfta landets lånekostnader och därmed bli ett stort bakslag för Sydafrikas redan hårt pressade offentliga finanser.

Ärver korrupt ekonomi

De ekonomiska utmaningarna för den före detta affärsmannen och fackföreningsbasen Cyril Ramaphosa är stora. Han ärver en ökänt korrupt ekonomi som har stagnerat, präglad av hög arbetslöshet och utbredd fattigdom.

Först på dagordningen är att få en statsbudget godkänd och en ny ministär på plats. Sedan ska löften infrias om att städa upp i den korrupta statsapparaten, däribland i det statsägda kraftbolaget Eskom.

Sydafrikas arbetslöshet ligger på drygt 27 procent, den högsta nivån på 15 år. Och de ekonomiska klyftorna mellan landets rikaste tiondel, de flesta vita, och andra delar av befolkningen är enorm.

TT

Fakta: Sänkt tillväxtprognos

Sydafrikas tillväxt har sedan Zuma tillträdde 2009 i snitt legat på 1,6 procent och har på senare år legat nära nollstrecket. Och något ljus i tunneln är svårt att hitta.

I januari sänkte Internationella valutafonden (IMF) tillväxtprognosen för Sydafrika till 0,9 procent per år 2018–2019. Så sent som i oktober låg IMF-prognosen på en tillväxt i år på 1,1 procent och för nästa år på 1,6 procent.

Källa: Reuters

ANNONS