Riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion lämnar räntebesked på onsdag. Arkivbild
Riksbankschefen Stefan Ingves och hans direktion lämnar räntebesked på onsdag. Arkivbild

Räntehöjning väntas dröja till december

Riksbanken antas lämna räntan oförändrad på veckans räntemöte. Bedömare räknar med att den första räntehöjningen sedan 2011 dröjer till december eller februari.

ANNONS
|

Två ledamöter i Riksbankens direktion, vice riksbankscheferna Henry Ohlsson och Martin Flodén, röstar troligen för en räntehöjning redan nu. Men majoriteten, med riksbankschef Stefan Ingves, väntas stoppa det enligt en så gott som enig analytikerkår.

Inflation i prognos

Därmed ligger den svenska styrräntan kvar på rekordlåga minus 0,50 procent – där den har legat sedan februari 2016.

- Däremot räknar vi med att det kommer en räntehöjning i december och att Riksbanken på onsdag bäddar för det, säger Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea.

ANNONS

Decemberhöjningen motiveras av att inflationen nu ligger i linje med Riksbankens prognos och att det finns tecken på att den inhemska inflationen rör sig uppåt, enligt Isaksson.

- Sedan har ju också inflationsförväntningarna sedan en tid tillbaka varit på inflationsmålet. Det ger också utrymme att höja räntan, säger han.

Bakom inflationslyftet generellt ligger högre energi- och matpriser.

Två rapporter

Kollegan Elisabet Kopelman på SEB tror också på en decemberhöjning, men räknar inte med att Riksbanken kommer vara så exakt utan ha kvar sin formulering som öppnar för en räntehöjning antingen i december eller februari.

För att sätta ned foten tror Kopelman att Riksbanken vill att den trend till högre underliggande inflation på hemmaplan som börjat etablera sig ska bekräftas i de två inflationsrapporter som återstår från Statistiska centralbyrån (SCB) före Riksbankens sista planerade räntemöte för året den 20 december.

Enligt Riksbankens egna prognos planeras ytterligare två räntehöjningar upp till 0,25 procent under 2019 efter den höjning som nu står för dörren. Prissättningen på räntemarknaden avspeglar denna så kallade räntebana.

Men varken Kopelman eller Isaksson tror att så blir fallet.

ANNONS

- Vi tror att man kommer att behöva gå långsamt fram. För Riksbankens del är det fortfarande framförallt en allt för snabb förstärkning av valutan som spökar, säger Kopelman.

Men efter den tvekan hon tror kommer 2019 väntar hon sig en period med två räntehöjningar per år en tid framöver, upp till en mer normal räntenivå på 2,5–4,0 procent.

- De räntehöjningar vi ser framför oss tror vi inte blir något jätteproblem för hushållen.

Tror inflationen faller

Det som kan ställa till det för hushållen är i stället utvecklingen i ekonomin i stort och på arbetsmarknaden.

- Det är då problemen kommer, men så länge arbetsmarknaden är stark bör hushållen klara sig.

ANNONS

Nordeas Isaksson tror att inflationen faller tillbaka igen under 2019.

- Vi tror inte att inflationen blir tillräckligt hög för att en andra räntehöjning ska bli aktuell i närtid, säger Isaksson.

Liksom Kopelman tror han att konjunkturen, ECB:s penningpolitik och kronan blir avgörande faktorer vid sidan av inflationen.

TT

Fakta: Två i direktionen vill höja tidigare

Riksbanken beslutade på sitt senaste räntemöte i september att lämna reporäntan oförändrad på minus 0,5 procent och att en första höjning med 0,25 procentenheter kommer antingen i december eller i februari.

Riksbanksledningen var, precis som tidigare, dock inte enig. Två av de sex ledamöterna reserverade sig. Vice riksbankschef Henry Ohlsson hade velat höja räntan med en gång, medan kollegan Martin Flodén reserverade sig mot den nya ränteprognosen. Flodén hade velat hålla dörren öppen för en räntehöjning i oktober.

Källa: Riksbanken

ANNONS