Mindre värd. Arkivbild.
Mindre värd. Arkivbild.

Pundet rasar efter brexitavhopp

De brittiska ministeravhoppen får omedelbara konsekvenser på marknaden. Pundet rasar och Europabörserna inklusive Stockholm, backar. Aktiestrategen Martin Guri spår nu svängig marknad men med god avslutning på året.

ANNONS
|

Först brexitministern Dominic Raab och några timmar senare kom beskedet att även arbetsmarknadsminister Esther McVey lämnar sin post. Storbritanniens avtal kring brexit skördar offer och konsekvenserna blev omedelbart synliga på aktie- och valutamarknaderna.

Gentemot kronan har pundet blivit 20 öre svagare jämfört med gårdagen och handlades under eftermiddagen till 11:59 kronor, vilket också är den lägsta kursen för pundet sedan slutet av september.

Mot dollarn tappar samtidigt pundet 1,5 procent, den största nedgången på två månader.

Återhämtat sig

Aktiemarknaden som glatts åt framsteg mellan USA och Kina i handelsfrågan och en viss stabilitet i oljepriset efter de senaste veckornas kraftiga nedgång, hamnade i stället ett helt annat läge med en nedgång.

ANNONS

Strax före stängning hade OMXS-index i Stockholm backat 1,0 procent. Man följer därmed utvecklingen i övriga Europa.

Aktiestrategen Martin Guri vid Kepler Cheuvreux ser nu brexit-frågan som ett fortsatt ämne för en fortsatt svängig marknad.

- Den stora utmaningen är att baxa igenom det här i parlamentet och den har man fortsatt framför sig. Hur det går med den saken är skrivet i stjärnorna. Det är fortfarande 30 mars som gäller, ända fram tills dess kommer man kämpa för att få igenom det i parlamentet, säger han.

Tror på uppgång

OMXS-index vid Stockholmsbörsen har den senaste tiden backat, framförallt under oktober, men Martin Guri tror ändå på en positiv avslutning av börsåret med en rekyl och att börsen avslutar året på plus 5–6 procent. Varken brexit eller övrig marknadsosäkerhet har fått honom att ändra sig.

- Jag håller fast vid det. Mycket av nedgången i oktober är tekniskt driven med stora försäljningar. Många passar nu på att justera sina portföljer inför årsskiftet och det är man snart klar med. Om alla sålt klart inför årsskiftet finns det bara köpare kvar och precis som en badanka efter att ha tryckts ned i vattnet, kommer det gå upp, säger han.

ANNONS

Konjunkturkänsliga bolag som inom verkstad liksom banksektorn är det som tagit allra mest stryk, där finns också störst potential enligt Guri:

- Förutom cykliska bolag har även banksektorn backat då man påverkats av brexitoro och utvecklingen i Italien, där finns återhämtningspotentialen, säger Guri.

TT

ANNONS