Stockholms Handelskammare gör tummen ner för Skatteverket förslag om utflyttningsskatt. Arkivbild.
Stockholms Handelskammare gör tummen ner för Skatteverket förslag om utflyttningsskatt. Arkivbild.

Protest mot ny utflyttningsskatt

Stockholms handelskammare säger nej till Skatteverkets förslag om en utflyttningsskatt. Den är tänkt att gälla dem som lämnar Sverige efter att ha bott här minst fem av de senaste tio åren och tar med sig obeskattade vinster på kapitaltillgångar över 100 000 kronor.

ANNONS
|

Enligt Skatteverkets förslag från i höstas kan det handla om 1000–2000 personer om året som berörs och förslaget skulle öka skatteintäkterna med 1 miljard kronor om året.

Stockholms handelskammare har låtit advokatbyrån Mannheimer Swartling titta på förslaget och slutsatsen är att delar av det kan strida mot EU-rätten.

"Jag är mycket skeptisk till införandet av en exit-skatt av den här sorten. Förslaget riskerar att försvåra för företag, särskilt start-ups, eftersom det bland annat blir svårare att rekrytera talanger på en global marknad. Sannolikt blir det också svårare för företag att rekrytera till ledningsgrupper och det kan slå mot Stockholms huvudkontorsekonomi", säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

Finansminister Magdalena Andersson (S) kallade i höstas förslaget intressant och att det kan förhindra skatteplanering. Förslaget lanserades kort efter den så kallade paradisläckan, som avslöjade utbredd internationell, aggressiv skatteplanering i stor skala.

TT

ANNONS