Du behöver inte ta i tu med allt just nu. Men det finns några saker du inte får missa, tipsar privatekonomen. Arkivbild.
Du behöver inte ta i tu med allt just nu. Men det finns några saker du inte får missa, tipsar privatekonomen. Arkivbild.

Privatekonomen: Detta måste du göra före nyår

Gran, julklappar och knäckkoket – visst är det sådant som upptar våra tankar just nu. Men det finns några saker kring din egen privatekonomi som du inte får missa före nyår, tipsar Swedbank.

ANNONS
|

Frågan är förstås hur man ska få tid att ta hand om privatekonomiska frågor så här strax före helgerna.

- Det är några veckor kvar till nyår, och tricket är att tänka efter före. Om man inte har gjort det tidigare när det gäller vissa saker, så är det absolut dags nu, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

ANNONS

Går fort

Att faktiskt göra det som krävs tar inte lång tid, förklarar han, det som kan vara svårt att är att veta vad som ska göras.

- Men har man bara det klart för sig så är det bara att göra det, säger han.

Den som vill byta förvaltare för sin avtalspension måste se till att göra det före årsskiftet.

- Annars går uppdraget till samma förvaltare som tidigare, så om man vill ändra måste man göra det nu.

Den som har gjort vinster på exempelvis försäljning av fonder eller värdepapper kan kvitta dem mot förluster, men även här är det lite brådis.

- Om man vet att man har förluster i exempelvis andra värdepapper kan man kvitta dessa mot vinsterna man gjort i år. Men då måste förlusterna realiseras före årsskiftet.

ANNONS

Kolla rot- och rutavdrag

För rot- och rutavdrag är det betalningsdatum som styr vilket år avdragen hamnar på. Men avdragsbeloppen per år har begränsningar. Därför behöver den som gör eller ska göra stora renoveringar skaffa sig koll på om avdragsutrymmet räcker till, och anpassa fakturabetalningarna efter det.

- Om man betalar en faktura i förskott innan årsskiftet ska arbetet var utfört senast 31 januari nästa år.

Den som saknar tjänstepension och vill ordna ett eget pensionssparande har också eld i baken så här års. Det individuella sparandet för tjänstepensionslösa är avdragsgillt till skillnad mot annat pensionssparande, men pengarna måste avsättas under det aktuella året, förklarar Arturo Arques.

TT

Fakta: Kom ihåg-listan innan nyår

Se över förvaltaren för din avtalspension

Kvitta kapitalvinster mot kapitalförluster

Rot- och rutavdrag, se till att beloppen räcker och att avdragen hamnar på rätt år

Ordna privat pensionssparande för i år om du saknar tjänstepension

Källa: Swedbank

ANNONS